Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която днес е на официално посещение в САЩ за разговори с президента Барак Обама, е настояла преди срещата в сряда в Минск руският президент Владимир Путин внимателно да прецени дали може да отхвърли предложения от Германия и Франция мирен план, съобщи „Уолстрийт джърнъл”.
Според дипломатически кръгове от Берлин това е своеобразен ултиматум на Меркел към Русия, защото при евентуално отхвърляне на „пътната карта” за примирие в Източна Украйна тя е заплашила с нови санкции срещу руски компании и физически лица от страна на Европейския съюз.

Германският канцлер е дала да се разбере, че подобно решение от страна на Владимир Путин вероятно ще доведе до отказ от страна на Германия да се противопоставя повече на плановете на САЩ за доставка на смъртоносни оръжия за Киев.

Русия не закъсня с коментар по повод публикуваната от The Wall Street Journal информация за ултимативното искане отправено от Ангела Меркел към Владимир Путин да приеме мирния план на Германия и Франция на срещата в сряда в Минск.

Прес-секретарят на Владимир Путин - Дмитрий Песков заяви пред радио „Говори Москва”, че „никой не може да се обръща към руския президент в ултимативна форма”. Песков допълни, че в преговорите между лидерите във формат „нормандска четворка” никой не е нарушавал добрия тон и не би могло да бъде различно.