След като изолирахме от централно управление БСП и ДПС, на есен не трябва да допуснем по никакъв начин да формират мнозинства за втори турове и да имат много кметове и мнозинства в общинските съвети, заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев на пресконференция в Русе вчера, в която участваха още здравният министър и бивш кандидат за депутат от Русе д-р Петър Москов и русенският народен представител от Реформаторския блок - зам.-председателят на СДС Румен Христов.
Подготовката за местните избори тече сериозно, но в държавата има по-важни теми. Много тежки въпроси има в момента пред страната, а и това е тема за нашите работни места, а не за работните места на хората. Въпросът е има ли в дясното в България, в днешното мнозинство и управление достатъчно сила и воля да изнесем БСП и ДПС от местната власт, където са винаги крайните им опори, коментира лидерът на ДСБ.
Той подчерта, че Русе е приоритет, общината е една от най-важните не само в контекста на местните избори, но и по отношение на единството на Реформаторския блок.
Работим много добре с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за това ЕС да одобри т.н. източнобалкански транспортен коридор - връзката Истанбул-Бургас-Варна-Русе-Букурещ, посочи Кънев и допълни, че по този начин изключително важната за българската икономика връзка Русе-Варна ще попадне в рамките на международен коридор, който подлежи на европейско финансиране. За нас тази връзка, включваща модернизация на двете пристанища и изграждане на втори мост на Дунав е от определящо значение за икономиката на Североизточния район, каза още съпредседателят на РБ.
България е изключително силно стабилизирана, коментира Кънев и поясни, че това се отнася както за международното положение на страната, така и за икономическото развитие и доверието в институциите.
В три сфери са необходими реформи, заяви депутатът и допълни, че България има нужда от сериозни реформи в правосъдието, за да може да покаже на хората и на чуждите инвеститори, че е действително държава, в която властва законът. Той подчерта, че за да може икономиката да привлече ключови чуждестранни инвеститори, са необходими реформи в сферата на финансовите регулатори.
Със сегашното ръководство на БНБ, на комисията за финансов надзор и най-вече с практиките, които са наложили, България няма да бъде страна, в която да се вкарат чуждестранни пари, защото не излъчва достатъчно сигурност, категоричен бе Кънев и каза, че най-късно през октомври, когато изтича мандатът на Иван Искров, трябва да имат много сериозен кандидат за управител на БНБ, а преди това да са излъчени зам.-управители на банката и да е променено както законодателството, така и професионалният състав на Комисията за финансов надзор.
Третата реформа е усъвършенстване на пенсионния модел. Има нужда сегашните недостатъци да бъдат изправени, за да има приходи в НОИ и за да бъдат защитени работещите хора от демографския риск, когато се пенсионират, обясни Кънев и обобщи, че и по трите теми би било добре да се постигне национално съгласие и устойчиво решение.