Командният център, който НАТО смята да създаде в България, ще бъде настанен срещу „Пирогов“, в сградата на бул. „Тотлебен“ 34, пише в. „Преса“.
Масивното здание е популярно като Министерство на отбраната 2 и в него се намират съвместното командване на силите, ръководещо операциите на армията в страната и в чужбина, щабовете на пехотата, Военновъздушните сили и управлението на Военна полиция.

Министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че
подготовката на координационния център на НАТО в София е в напреднала фаза
и той може да бъде открит до два месеца. За целта обаче трябва да се приемат промени в Закона за отбраната, за да се разреши на българи да служат в натовския щаб на наша територия.

„Касае за Координационен център, който ще бъде разположен на територията на България и на още пет други източноевропейски държави, който
ще се състои от 40 души, като половината от тях ще са българи и половината ще са чужденци“,
поясни министър Ненчев в интервю за БНР.

По думите му има основание за безпокойство относно случващото се и затова държавите-членки на НАТО са взели решение за увеличаване на броя на военнослужещите.

„Това са сили, действащи във всеки конкретен момент. Тъй като има основание за безпокойство заради случващото се в тази част на света, държавите-членки са взели решение, че тези сили трябва да бъдат увеличени“, каза Ненчев.

„Ние сме в съюз с много по-добрата част от света и не бива да има съмнения в тази посока“, подчерта още той.