“НАТО не иска война с Русия, това е първото за което трябва да си дадем много ясна сметка”, категоричен беше пред БНТ Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб.

Той коментира изграждането на командни центрове в рамките на НАТО в страните от Източна Европа. И припомни, че последният безумец, който е искал война с Русия, е бил Хитлер през 1939 г. и оттогава няма вменяем западен лидер, на когото през ума да минава такава идея. Той подчерта политическите совалки в последно време – планираното посещение на Меркел и Оланд в Украйна за търсене на мирно решение на конфликта, Обама и Кери казват, че военното решение не е решение.

Русия е изключително необходима на Запада в редица други операции, като например срещу Ислямската държава, преговорите с Иран, преговорите със Северна Корея, при връзката с Китай, поясни бившият вътрешен министър.

“Това, от което имаме нужда, е Русия да бъде ограничена в своите агресивни действия, защото те са такива, и се връщаме към хипотезите за Студената война – в условията на Студената война наличието на оръжие предотврати превръщането на Студената война в гореща”, коментира Паси.

В тези условия НАТО започва да изгражда по своя източен фланг тези командни щабове, които ще съществуват в 6 държави: Полша, Литва, Латвия, Естония, България и Румъния. Там няма да има пушки, самолети, танкове, подводници, поясни председателят на Атлантическия клуб.

Три неща трябва да се направят за безопасността на асансьорите, коментира Соломон Паси и този проблем, като предложи и решение. Първото нещо, което е необходимо, е кадастър на опасните точйки, второто е светкавичен зав за помощ и третото – ремонт, саниране и смяна на асансьорите. За зов за помощ и кадастър има интелигентен начин за решение – може да се направи мобилно приложение, в което всички граждани сами да попълват данните за опасните асансьори и екип работи по този проблем, поясни Паси.