Нов експериментален метод позволява лекарства да бъдат доставени до ракови тъкани, а това открива пътища за по-ефикасна химиотерапия срещу рак на панкреаса в напреднал стадий, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Методът ползва електрични полета. Става въпрос за фундаментално нов начин за лечение на рак на панкреаса", увериха авторите на изследването от университета на Северна Каролина.

Ракът на панкреаса е заболяване, при което 75 на сто случаите са с летален изход една година след диагностицирането му.

"Изрязването на тумора по хирургичен път понастоящем е единствената възможност за борба с рака на панкреаса - заяви д-р Джоузеф Де Симоне от университета. - В редица случаи обаче диагностицирането е закъсняло, тъй като ракът на панкреаса се развива, без да има симптоми на болестта."

Благодарение на новия метод противоракови лекарства се доставят директно до раковите тъкани, като пречат на развитието на тумора и намаляват размерите му.
Методът дава възможност за по-добро лечение на болни, които ще могат да бъдат оперирани, въпреки че късно им е била поставена диагноза.

Когато стане обект на клинични опити, методът ще промени радикално терапиите на панкреатичен рак и други видове рак, чиито образувания са труднодостъпни за химиотерапията, отбелязват изследователите.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.