Компенсация за загубите във връзка със смяната на контактната тролейбусна мрежа иска от общината шефът на „ЕГГЕД Русе“ Николай Къдрев, стана ясно на вчерашното заседание на комисията по бюджет и финанси към Общинския съвет. Темата предизвика дискусия сред съветниците, които след близо едночасово обсъждане решиха, че ще изчакат да мине първото тримесечие, да бъде направен външен одит на фирмата и едва тогава да се говори каква компенсация може да бъде дадена на „ЕГГЕД“.
Къдрев посочи, че минималните пропуснати ползи за съвместното дружество до края на реализирането на проекта ще бъдат в размер на 280 000 лв. Само за първите пет дни загубите от касовите апарати са 6681 лв., и то само от ремонта на бул. „Липник“, където се движат линиите 2, 13 и 21, каза транспортният шеф. Той отбеляза, че предстои рехабилитация на тролейбусната мрежа по бул. „Христо Ботев“, където 7 от общо 8-те линии ще бъдат възпрепятствани и загубите ще бъдат доста по-големи. Къдрев коментира, че загубата е в размери, които означават прекратяване на дейността на дружеството.
Общината не е инвестирала нито лев в „ЕГГЕД“, но наш ангажимент е да създаваме условия и хората да ползват тролейбусните линии, каза общинският съветник от БСП Александър Неделчев и допълни, че е пристрастен към дружеството още от самото му създаване. Това е драстична ситуация, която не е по вина на дружеството, но е реалност, коментира той и изрази надежда ремонтните дейности да се изпълнят в по-кратък срок, а загубите да са по-малки. На същата позиция беше колегата му Иван Иванов, който апелира да се подкрепи искането на Къдрев, за да не рискуваме да останем без тролейбусен транспорт.
Пламен Цветков от РЗС обаче се намеси и заяви, че е пълен абсурд бюджетна комисия да приеме данни от касови апарати. Той допълни, че е много ранен етап да се прави оценка и предложи въпросът да бъде разгледан по-нататък.
Главният финансист на общината Емилия Пенева също взе отношение по темата и заяви, че не може да се говори за финансиране на база реализирани билети, както и за огромни загуби и дори фалит за една седмица. Тя посочи, че на 26 януари ремонтът е започнал в ранния следобед, като до този момент от фирмата не са реализирали нито един билет по някои линии. Ще бъдем санкционирани, ако предложим свръхкомпенсация, отбеляза още Пенева и предложи да се анализират нетните финансови ефекти за първото тримесечие и тогава да се говори за покриване на определени загуби.
Вместо да харчим евтин ток, ние харчим скъпа нафта и бензин, обясни Къдрев и уточни, че на 26 януари токът е изключен в 10 ч. Той каза, че след първото тримесечие ще бъдат одитирани от външен одитор и увери, че загубите ще бъдат по-големи.
По предложение на Цветков дебатът бе прекратен, а Неделчев обобщи, че всички са на мнение, че има проблем, че трябва да има компенсации и че трябва да бъде прецизирана сумата, но на този етап тя няма как да се определи, за да се коригира бюджетът.
Преди целия този дебат Иван Иванов попита какво се случва с медните проводници от подменената контактна мрежа, като отбеляза, че между 600 000 и 1 млн. лева могат да се вземат само от медта. Емилия Пенева обясни, че все още няма управленско решение дали старите проводници ще се съхраняват или продават, и допълни, че всичко, което ще се случва с тях, е приоритет на Министерстовото на регионалното развитие. Трябва да има тяхно решение, няма как без да сме го съгласували с тях, да предприемаме действия, каза тя. Иванов обаче заяви, че в града вече се знае кой ще ги купува, а Михаил Милчев от ГЕРБ отбеляза, че според него старите проводници трябва да се съхраняват 5 години.