Застрашена косатка, която е прекарала почти целия си живот в плен, участвайки в представления в един от най-малките аквариуми за китове в света,
може да се наложи само още няколко пъти да скочи през обръчите, за да заслужи свободата си.

44-те години на Лолита в плен в морския аквариум в Маями може да приключат, след като от Националната океанска и атмосферна администрация (НОАА) я поставиха в списъка със застрашени видове заедно с дивите косатки, от които е отнета преди десетилетия.

"Пленените животни като Лолита не може да има отделен правен статус от нейните събратя, които живеят на свобода", заявиха от Администрацията в сряда и уточниха, че промяната ще влезе в сила до 90 дни.

Въпреки че това ще разчисти пътя на активисти да изпратят петиция до федералния съд относно закона за застрашените видове, служители на НОАА предупреди, че решението не гарантира свободата на Лолита.
Шестметровата косатка, тежаща над три тона е била уловена край бреговете на Сиатъл през 1970 г. Лолита е била купена за 20 хил. долара и транспортирана през цялата страна до Маями.

Патриша Сайкс, бивш шоу асистент в морския аквариум в Маями си спомня, че когато е пристигнала Лолита е отказвала да се движи и да плува.
"Тя просто едва се носеше. Кожата на гърба ѝ беше напукана и кървеше от излагането на слънце и вятър. Тя отказваше да яде замразената херинга, която ѝ давахме", разказва Сайкс.

След това Лолиа започва да споделя резервоара с друг кит – Хюго, уловен също край Сиатъл, но двамата така и не създали поколение.
Хюго имал ужасния навик да удря главата си в стените и прозорците на резервоара и в крайна сметка умира от аневризма през 1980 г, оставяйки Лолита напълно сама в резервоара.


От аквариума в Маями до скоро твърдят, че за Лолита е по-добре да остане в плен, давайки пример с косатката Кейко, който играе във филма от 1993 г. "Волният Уили".
Кейко умира през 2003 г, когато е върнат обратно в дивата природа, тъй като е отхвърлен от дивите си събратя.

Активистите за правата на животните обаче настояват да се изготви
план за бавното въвеждане на Лолита в естествената ѝ среда
и това да се случи в старата ѝ група, в която има 86-годишна косатка, за която се смята, че е майката на Лолита.