Петролът продължава със силното си поскъпване, стартирало в края на миналата седмица и продължило и вчера. Суровината добави нови 2 долара към стойността си, като петролът тип брент се търгува в момента при нива от 56.75 долара за барел с доставка през март. От петък до момента цената на петрола се е повишила с около 16%, което е сериозно възстановяване на загубите от последните няколко седмици, отбелязват световните агенции.

Възстановяването в цената на петрола стана реалност, след като изпълнителният директор на Бритиш петролиум /BP/ Боб Дъдли заяви пред CNBC, че броят на работещите находища на шистов петрол „потъва като камък“. Дъдли добави обаче, че ще трябва да мине известно време, преди пазарът да се освободи от допълнителното предлагане.

„Истински добрите компании от шистовата индустрия могат да преживеят до нива на петрола от 30 долара за барела, но ще претърпят сериозни загуби. Смятам, че известно време броят на шистовите производители ще се запази и после ще се понижи сериозно“, коментира Дъдли. Подкрепа на петрола бе дадена и от коментарите на секретаря на ОПЕК, според когото дъното при цената на суровината вече е намерено и можем да станем свидетели на сериозна възходяща корекция.

С повишението си през последните три дни петролът възстанови загубата си от началото на годината. Петролът претърпя драматичен спад в цената си от близо 60% от пика си през юни миналата година. Причината – слабото търсене, силният долар и бумът в шистовата индустрия в САЩ, според Международната енергийна агенция (МЕА). Отказът на страните от ОПЕК да намалят производството си в подобна среда допълнително оказа низходящ натиск върху цената на петрола.

Признаци за по-слабо търсене на петрол от Китай също съдействаха за поевтиняването на суровината, пише Профит. Това, което би могло да инициира по-нататъшен ръст при петрола, са плановете на водещите производители да ограничат капиталовите си разходи.