Старозагорска фирма, наела хиляди декари земеделска земя, не плаща ренти от октомври миналата година, а служителите й се крият, алармираха читатели на „Утро“. Дружеството „Грийн Фийлд“ ЕООД, опериращо на българския пазар от няколко години, е предлагало доста изгодни наеми за ниви в Русенско, доста над пазарните нива. Известно време фирмата била коректна и плащала редовно. От миналата есен обаче нещата рязко се променили.
Имам договор с „Грийн Фийлдс“ от 2009 г. за 14 декара земя в местността Слатина. Миналата година го удължихме с анекс до 2020 г., като договорената цена бе 80 лева на декар. Трябваше да се платят в края на миналата стопанска година, т.е. през октомври. Оттогава обаче чакам, представителката им тук спря да ми вдига телефона, вече им дадоха и субсидиите за площ, а рентите ни все ги няма. И не съм само аз“, разказа Галина Илиева.
„Утро“ също се опита да се свърже с представител на фирмата, но удари на камък. Телефоните на русенския офис даваха непрекъснато свободно, а този на централата в Стара Загора, обявен в Търговския регистър, вече беше невалиден. Оказа се, че „Грийн Фийлдс“ има и наети земи от Държавния поземлен фонд, но там се е издължила навреме. Вероятно защото с държавата игричките са трудни и неизпълнението на договорите може да струва скъпо. Което не важи в случаите с десетките дребни собственици, за които е много по-сложно да си търсят правата.
Както показа проучването на „Утро“, „Грийн фийлдс“ ЕООД е част от група фирми със собственик регистрираната в Израел „Иес Лев Тал лимитед“ на израелския гражданин Тал Лев. Те притежават десетки хиляди декари най-вече в област Стара Загора.