Виктория ИВАНОВА
Консорциум „Дунав-Архи-А“, който включва русенските фирми „Дунав“ и едноличния търговец „Галина Георгиева - Архи-А“, е класиран на първо място по поръчката за санирането на бл. „Райна Княгиня“. Това става ясно от протокола на комисията, която оцени и разгледа офертите на шестима кандидати. Те подадоха оферти по четирите обособени позиции на обществената поръчка за проектиране и изпълнение на строителните дейности за енергийното обновяване на четири жилищни сгради по Националната програма за саниране. Фаворит по втората позиция за блок 4 в Мартен е обединение „Енерго-линк-Русе“, в което влизат Русенска строителна компания и „Линк-Русе“. Отново русенска фирма - „АБВ-Русе“, е класирана на първо място за санирането на бл. 7А в кв. „Дружба 1“. В класирането за бл. „Неофит Рилски“ на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ участват три фирми, като най-много точки е събрала старозагорската „ПИ ЕС АЙ“. 
Прогнозната стойност на поръчката за санирането на четирите жилищни сгради е 2 279 495 лева, а срокът на изпълнение 160 дни. За тях е предвидено да се подмени дограмата и да има топлинно изолиране на външните стени, покрива и пода.
Блок „Райна Княгиня“ е пететажна масивна сграда с един вход, обитавана от 93 души. Блокът в Мартен също е пететажен, а обитателите са 127. Блок 7А е с два входа и е на 7 етажа, в него живеят 72 души. Най-многолюден със 172 обитатели е осеметажният бл. „Неофит Рилски“.