-Г-н Стоилов, от началото на месеца могат да се подават документи по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Кои са допустимите сгради?
-Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ -  едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и разновидностите им. Едно от условията е в сградите да има минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Не може да се кандидатства за частично саниране и отделни входове да подават документи. Нужни са 100% съгласие за енергийно обновяване, което няма да е лесен процес, но не е невъзможно.
-Колко са сградите на територията на община Русе, които са допустими?
-Идентифицирали сме 329 допустими сгради. От тях най-много са панелните блокове – 282 на брой, 16 са с пакетно повдигнати плочи и 31 – едроплощен кофраж. Оттук нататък отговорностите на Общината са свързани с цялостното техническо и финансово администриране на програмата на своята територия. Ние приемаме заявления от сдруженията на собствениците и сключваме договори със съответните сдружения по предоставянето на финансирането и помощта. Освен това договаряме и разплащаме всички дейности по обновяването и сключваме договори за целево финансиране.
-Към момента каква организация е създадена?
-На първо място за приемане и оценка на заявления за интерес и финансова помощ. В същото време сме планирали срещи с гражданите, като първата е насрочена за 5 февруари от 18 часа в Пленарна зала на Общината. Очакваме на 15 февруари лично министър Лиляна Павлова да бъде в Русе и да представи програмата. Не на последно място сме създали организация и за подготовка на обществените поръчки за избор на изпълнители за дейностите по сградите.
-Да не забравяме все пак, че сме в България и веднага тръгнаха слухове относно бъдещи проблеми със собствеността?
- В медиите се спекулира, че създавайки сдружение, за собствениците съществува риск от злоупотреби с имота им. Категорично това е невъзможно, защото сдружението се създава единствено за целите на обновяването на сградата и то няма други функции. Както е записано в ЗУЕС, чл.25, ал.1: „За усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост“.
Сдружението няма да има никакви други правомощия. Опасенията на гражданите са абсолютно неоснователни. Нека бъдат спокойни, че за имотите им няма никакъв риск.
-Колко сгради в Русе ще бъдат обновени и на какъв принцип ще става одобряването?
-Принципът на обработване на сградите ще бъде състезателен. След като бъде одобрено заявлението за интерес и финансова помощ, то ще бъде вписано в регистър с пореден номер. Сградите ще бъдат възлагани на външните изпълнители по реда на одобрението им. Първите одобрени заявления ще бъдат и първи възлагани на изпълнителите.
Програмата функционира като цяло на състезателен принцип. Както собствениците се състезават помежду си кой по-бързо ще съумее да организира съсобствениците си и ще създадат сдружение на собствениците, което да подаде заявлението и съответно ще бъде одобрено, така и общините се състезават помежду си за ограничен финансов ресурс.
Срещу 1 милиард лева ще бъдат обновени около 1000-1500 сгради на територията на цялата страна. Имаме стремеж да сме сред най-активните общини и да обновим максимален брой сгради. За целта предстоят информационни дни и срещи с домоуправителите още тази седмица, за да ускорим максимално процеса по кандидатстване. Паралелно с това организираме провеждането на обществените поръчки за избор на изпълнители на техническо и енергийно обследване, проектиране и строителство, строителен надзор и т.н.
Програмата ще продължи и през 2016 г., като паралелно с нея ще се отвори и новата програма с европейско финансиране, която ще се изпълнява през новия програмен период 2014-2020 г. Затова добрият старт е много важен, за да се гарантира, че ще останем активни през следващите години.
-Да разбираме, че към момента е най-важно хората да са активни и да следват методическите указания, за да създадат сдружения по най-бързия начин?
-Аз смятам, че е дошло време да загърбим враждите помежду си и да успеем да се сдружим, за да може програмата да бъде успешна. За нас е ясно, че постигането на 100% съгласие за енергийно обновяване е труден процес, но той е много важен, за да си докажем, че можем да бъдем обединени в обща цел.
Нека не забравяме, че санирането на сградите е от изключително значение, защото тези средства се възвръщат по няколко начина. Първо икономията на енергия се отразява на разходите на хората - те ще разполагат с допълнителни средства, които да използват според желанията си. На второ място, множество фирми ще могат да участват като изпълнители на дейности по обществените поръчки. Това ще разкрие нови работни места и ще динамизира местния бизнес. На трето място, ще бъде закупено огромно количество материали на български производители, което отново се отразява положително на икономиката. Затова призовавам русенци да бъдат активни и да заедно да успеем да се възползваме максимално от програмата.