Католическите църкви в Италия и Испания увеличават броя на свещениците, обучавани да извършват екзорсизъм заради повишаването на окултните практики.

Миланският диоцез назначи неотдавна седем нови екзорсисти, а Католическата църква в Сардиния изпрати трима свещеници в Рим да се обучават в екзорсизъм, за да се справят с нарастващия брой хора, участващи в практики като черна магия, езичество и сатанински ритуали, съобщава британският вестник "Дейли Телеграф".

В Испания архиепископът на Мадрид също избра осем свещеници, които да започнат обучение в екзорсизъм през май, за да се справят с "безпрецедентното увеличаване" на случаите на "обладаване от демони".

Увеличаването на свещениците, които могат да извършват екзорсизъм, е също част от усилията на църквата за справяне със самопровъзгласилите се екзорсисти, които извършват неразрешен екзорсизъм. Отец Франческо Бамонте, президент на намиращата се в Италия Международна асоциация на екзорсистите, заяви пред вестник "Република" през декември, че няма достатъчно екзорсисти, които да помагат на множеството обладани хора. "Обладаването от дявола се увеличава, тъй като все повече хора се отдават на окултизъм. Малкото екзорсисти, които имаме в диоцезите, често не могат да се справят с огромния брой молби за помощ", отбеляза той.

Католическата енциклопедия определя екзорсизма като "акт на пропъждане или отблъскване на демони или зли духове от хора, места или неща, за които се смята, че са обладани или нападнати от тях или могат да станат жертви или инструменти на тяхното зло". През май папа Франциск беше уловен във видео да извършва екзорсизъм на площад Свети Петър. На видеото Светият отец говореше с прикован към инвалидна количка мъж и се молеше съсредоточено, докато държеше главата му. По-късно Ватикана омаловажи случката и заяви, че това е било просто молитва.

Бившият папа, Бенедикт XVI, никога не е практикувал екзорсизъм, но за Франциск се знае, че е извършвал подобни практики, както и предшественикът на Бенедикт Йоан Павел II.