Изпълнителният директор на Многопрофилната болница Владин Петров ще бъде сменен. Това ще се случи на 20 март, когато общото събрание на акционерите в болницата ще избере нов борд на директорите. Той ще бъде оглавен от хирурга д-р Росен Радев, представител на Министерството на здравеопазването, където е шеф на дирекция „Здравна политика“, а за нови членове са определени д-р Теодора Константинова и съдебният лекар д-р Иван Стоянов, който в предното общо събрание представляваше общината.
Смяната на д-р Петров и на борда на директорите става по предложение на здравния министър д-р Петър Москов. В четвъртък сегашният съвет на директорите с председател Теодора Йосифова от принципала и членове д-р Владин Петров и д-р Руденко Йорданов са привикани спешно в здравното министерство. На срещата се явили двама служители, които връчили писмо от д-р Москов. В него той предлагал да се свика извънредно общо събрание на акционерите на 20 март, в което да бъде избран нов борд с председател д-р Радев от министерството и членове д-р Константинова и д-р Стоянов. Мотиви за смяната на борда не са посочени.
Кой ще стане директор на болницата на мястото на д-р Владин Петров, ще се реши също тогава.
За прокурист на болницата до 20 март министър Москов предложил д-р Иван Стоянов. Сегашният съвет на директорите обаче отхвърлил това предложение и гласувал доверие на д-р Петров да продължи да ръководи болницата в оставащите по-малко от два месеца.
За да предотврати неясноти, спекулации и напрежение в персонала на болницата, вчера д-р Петров е изпратил писмо по електронната поща до всички началници на отделения и до старшите сестри, в което ги уведомява за предстоящата смяна и за предложения нов борд на директорите. В него той благодари на лекарите и сестрите за съвместната им работа и ги призовава да се обединят въпреки разногласията помежду им и да работят в името на болницата, като подкрепят новия съвет на директорите.
„Финансовите резултати на болницата в момента са много добри и това не може да бъде причина за смяната ми“, каза вчера пред „Утро“ д-р Владин Петров. И допълни, че свалянето му от поста по-скоро е по политически причини.
Добрите финансови резултати вчера потвърди и д-р Руденко Йорданов. Данните сочели, че болницата има просрочени задължения за около 700 000 лева за два месеца, като преди това те са били 1 100 000 лв. Тази сума ще дойде от Здравната каса за извършената дейност, но ще бъде забавена във времето, посочи д-р Йорданов. До тези задължения се стигнало заради възстановяването на работата на Ядреномагнитния резонанс, за което са изразходвани 500 000 лева. Направен е и ремонт на четирите вътрешни отделения. Министерството на здравеопазването обаче стъпва на тази просрочена сума и иска смяната ни, каза още д-р Йорданов. Според него който и да стане изпълнителен директор, ще бъде изправен пред изключително трудни финансово-икономически условия поради невъзможност на Здравната каса да покрие разноските за над 30 000 пациенти, които минават годишно на лечение в болницата.
„Ако бордът ме избере за директор на болницата, няма да откажа, макар да съм наясно, че това не е лесна работа. Аз съм сериозен човек и не бягам от отговорност“, каза за „Утро“ вчера д-р Иван Стоянов.
„Всичко, което се случи в болницата, е много прясно, за да отговоря на въпроса ви дали ще стана неин директор. Ще подкрепям промените в Хирургическия блок, имам и много нови идея и концепция за финансовото му оздравяване, но засега не смятам да ставам директор“, заяви д-р Теодора Константинова.