23-годишният Александър Димитров от Две могили, който Русенският окръжен съд на втора инстанция осъди на три години затвор при общ режим, ще се изправи пред съда още веднъж. Този път от тарикатските му номера с предлагане на изгодни коли в интернет пострадали седем души, съобщават от ОД на МВР във Велико Търново. За да не изтърват евтинията те капарирали хубавите автомобили без изобщо да са ги виждали и така измамникът лесно се сдобил с 2400 лева. А леките и товарни автомобили изобщо не съществували - обявите в cars.bg били плод на въображението на Александър, който обаче успял да хване доста риби на въдицата си.
Измамата е извършена в периода 22-29 октомври 2013 година. Информация и снимки за обявите Александър вземал от чуждестранни сайтове. Кандидат купувачи от различни населени места в страната се свързвали с него чрез посочените в обявата координати и след договорки, в зависимост от автомобила, който искали да закупят, му изпращали капаро. Сумите били превеждани по сметки на жители на Горна Оряховица, които след изтеглянето им ги предавали на 23-годишния мъж, посочват от полицията във Велико Търново. Криминалистите набързо се добрали до Александър, който въпреки крехката си възраст е познайник на полицията и съда с измами и кражби. Към момента младежът е в Ловешкия затвор за идентична далавера. На 22 януари е привлечен като обвиняем след разкритията в Горна Оряховица.
Както „Утро“ писа, Александър първо бе осъден на година и половина затвор, но втората инстанция удвои присъдата му на три години. За виновен бе признат и соченият за негов съучастник Иван Стайков, който на първа инстанция бе оправдан. Окръжният съд реши, че и 22-годишният младеж има пръст в измамата и го наказа с две години условно с четири години изпитателен срок. Александър и Иван ще трябва солидарно да платят 3000 лева обезщетение на един от измамените мъже. Присъдата може да се оспори пред още една инстанция - Върховния касационен съд.
Всичко започнало в края на 2012 година, когато студентът Александър закъсал за пари и решил да припечели по втория начин. Публикувал апетитни оферти в един от популярните сайтове за търговия с автомобили, въпреки че реално не продавал коли. Идеята му била да прибира парите от капарото и веднага намерил клиенти заради обявените невероятни цени. В замисъла намесил своя съгражданин от Две могили Иван, който по това време също бил студент в Русе. Заблудил го обаче, че наистина има намерение да търгува с автомобили, но за целта му трябва кола и помолил Иван да му дава от време на време неговото деу.
За да прикрие още по-сигурно схемата, Александър си осигурил и трети играч - Евгени Аргиров, който трябвало да получава на своята банкова сметка парите от сделките. Пред мулето младежът се представил с името Жоро и му разказал, че търгува с икони. Помолил Евгени той да получава сумите, за да не се разбира размерът на доходите му, тъй като искал да избегне плащания на данъци. Евгени се съгласил да участва срещу възнаграждение от 10% от всяка изтеглена сума. Дал си и личните данни на Александър. След това в специализирания сайт започнали да валят обяви. Натрупали се над 50 изгодни предложения за продажба на булдозер, „Ауди А6“, „БМВ 3“, „Мерцедес С-класа“, „Фолксваген Голф“, „Фолксваген Пасат“, „Пежо 307“ и „Опел“, които ударно привлекли вниманието заради ниските цени.
Само за 1 седмица - между 21 и 29 януари 2013 година, 12 души от цяла България капарирали избраните коли с мисълта, че са направили сделката на живота си. Част от хваналите се на въдицата са собственици на автокъщи в Пещера и Пазарджик. По-късно обявите били проследени и станало ясно, че са публикувани най-често от компютри на територията на студентските общежития в Русе, където живеел Иван.