Представители на френската прокуратура дадоха пресконференция в Албервил, на която говориха за разследването, което провеждат във връзка с падането на Михаел Шумахер на пистата в курорта Мерибел на 29 декември. Както е известно, седемкратният световен шампион във Формула 1 претърпя две операции на главата след падането и вече десетина дни е в кома.
На пресконференцията присъстваха главният разследващ Паскал Клейс, следователят Беноа Винеман, Патрик Куинси от прокуратурата в Албервил, представителят на жандармерията Паскал Франке, шефът на планинската спасителна служба Стефан Бозон и следователят от жандарменията в Мерибел Франк Мартнинол.
„Няма да говорим за състоянието на Шумахер в момента. Можем да потвърдим, че предпазната каска е счупена в следствие на удара на няколко парчета“, заяви Патрик Куинси.
„Шумахер е излязъл на 8 метра встрани от пистата преди да си удари главата върху скала, а след това се е влачил по снега в продължение на 9 метра. Камерата е предадена на специалист и само той може да обяви анализа на видеото. Трудно е да се определи от нея скоростта на Шумахер, но тя е приемлива. Записът е с продължителност 2 минути и не показва напълно ситуацията. В момента видеото се разглежда кадър по кадър. От видеото личи, че преди инцидента Шумахер има нормално поведение на скиор“, допълни прокурорът.
„За момента няма потвърждение от разпитаните свидетели или от записа на камерата, че Шумахер е напуснал пистата, за да помогне на приятел. Не може да има претенции към сигурността на пистата, тъй като всичко е било според установените правила. Не мога да коментирам дали Михаел Шумахер е бил непредпазлив при карането си. Не е открит дефект на ските, които са били почти нови. За момента не мога да кажа дали ще бъде повдигнато обвинение към операторите на пистата или към някой друг“, допълни Куинси.