Първите дипломати на САЩ и Европейския съюз обещаха във Вашингтон да подкрепят общия режим на санкции срещу Русия и настояха Москва да спазва примирието от Минск в Източна Украйна, съобщи ДПА.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини говориха на съвместна пресконференция в Договорната зала на американския Държавен департамент.

По думите на Могерини посещението й във Вашингтон, което е и нейното първо извън ЕС на сегашния й пост, говори за значението на тесните връзки между САЩ и съюза.

Кери от своя страна заяви, че подкрепяните от Русия сили са извършили "безочливо заграбване на земя" в Източна Украйна след подписването на така нареченото Минско примирие през септември.

Той определи ситуацията като "обезпокоителна". Могерини на свой ред се засмя, когато репортер я попита за "мекостта" й по отношение на Москва, за която се твърди, заявявайки, че не за първи път я атакуват по този въпрос.

Тя също така повтори няколко пъти по време на едночасовата пресконференция, че САЩ и ЕС ще "следват политиката на санкции в координация". Следващият път, когато въпросът за санкциите срещу Русия ще се разглежда, ще е на срещата на върха на съюза през март, отбелязва ДПА.

Всякакво разглеждане на ограничителните мерки "понастоящем зависи изцяло от това руснаците да изпълнят собствения си ангажимент".

"Санкциите са средство, става дума за политическа воля", каза Могерини.

На един по-ранен етап президентът на САЩ заяви, че санкциите ще имат резултат, само ако бъдат приложени съвместно между САЩ и ЕС.