Неговите размери: изключително компактни. Неговият двигател: изключително икономичен. Неговото име: само KARL, Opel KARL. Автомобилът с пет врати с пространство за максимум петима човека ще отбележи своята световна премиера на Автомобилното изложение в Женева (5-15 март). Новото попълнение към семейството на Opel може да бъде оборудвано с множество технологични решения за безопасност и комфорт, които са без аналог в сегмента на малките автомобили.  При дължина едва 3.68 метра и височина 1.48 метра, новият Opel KARL предлага перфектна комбинация от просторен интериор и компактни външни размери. KARL се задвижва от модерен високотехнологичен двигател с работен обем от един литър и три цилиндъра, който отделя едва 99 г/км CO2.

“KARL е атрактивният базов модел на Opel и успешно се включва в създаването на новото трио от малки автомобили заедно с гамата на ADAM и новата Corsa,” отбелязва изпълнителният директор на Opel Group д-р Карл-Томас Нойман. “Това е идеалният автомобил за клиенти, които подхождат прагматично към цената и искат да комбинират удобството във всекидневието с комфорт, нисък разход на гориво и модерни технологии.” 


Ефективен: Новият трицилиндров двигател 1.0 ECOTEC

Клиентите могат да избират от три различни нива на оборудване за новия Opel KARL – Essentia, Enjoy и Cosmo. Те разполагат и с избор от десет различни цвята за каросерията, от “Night Violet” до “Kiwi Green”. Новият модел от Рюселсхайм изглежда чудесно, но впечатлява и с вътрешни качества. Под капака му е разположен двигател от най-ново поколение и с най-модерните технологии на Opel: новият 1.0 ECOTEC с мощност 55 кВт/75 к.с. Той е с работен обем от един литър, напълно алуминиев и се отличава с изключително балансирана работа и висока ефективност. Машината предава мощността си към колелата с помощта на петстепенна механична трансмисия. Ходовата част на KARL и кормилното управление са разработени да осигурят изключително ниво на безопасност и комфорт при движение. Най-впечатляващото сред предлаганите технологии е пакетът ecoFlex, включващ оптимизиран в аеродинамично отношение допълнителен елемент под предния спойлер и друг спойлер на покрива, които спомагат емисиите на CO2  на малкия автомобил да са едва 99 г/км. Това означава разход на гориво 4.3 литра на 100 километра. Пакетът ecoFlex включва допълнителни елементи като гуми с намалено съпротивление на търкаляне. 

Широчината на следата от 1,410 мм (отпред) и 1.416 мм (отзад) заедно със междуосието от 2.385 мм предлага високо ниво на комфорт. Макар че на везните отчита едва 939 кг, лекият KARL с пет врати осигурява изобилие от пространство. Асиметрично сгъващият се гръб на задната седалка (с пропорция 40:60, опционално за Enjoy, стандартно за Cosmo) предоставя достойно за уважение багажно пространство. При сгъване на седалките, KARL осигурява почти 1,000 литра обем до покрива.

Интелигентни асистенти 

KARL се предлага с множество системи осигуряващи комфорт и безопасност, които клиентите принципно не очакват от автомобил от тази ценова категория. В допълнение към стандартния асистент за потегляне по наклон (Hill Start Assist), който не позволява на автомобила да тръгне назад при потегляне, системата Lane Departure Warning е част от функциите на предната камера и предупреждава водача при непреднамерено напускане на лентата за движение. Това става с помощта на акустичен сигнал и мигаща жълта икона в инструменталния панел.

Както ADAM и Corsa, KARL също разполага с режима City, който намалява необходимата сила за завъртане на волана с натискане на бутон (от ниво Enjoy), с което значително се улеснява маневрирането в тежкия градски трафик. Системата Park Assist също е налице и помага на водача при паркиране, като използва акустично предупреждение, когато автомобилът наближи някакви обекти на заден ход. Стандартен от ниво Enjoy, темпоматът с ограничение на скоростта (Cruise control with speed limiter) регулира скоростта на движение и е изключително полезен в сложния градски трафик и зони с ограничение от 30 км/ч. Светлините за мъгла гарантират подобрено осветяване в лоши пътни условия, докато интегрираните светлини за завой подобряват безопасността за водача и другите на пътя. Пакетът Enjoy Plus включва светлини за мъгла и системата Lane Departure Warning заедно с 15 цолови дизайнерски колела и асиметрично сгъваща се вертикална част на задната седалка (40:60). Този пакет с 15 цолови алуминиеви колела се предлага стандартно за нивото на оборудване Cosmo. 

Изключителната гама от системи за комфорт, безопасност и асистенции за KARL могат да бъдат допълнително разширени. Пакетът Winter (зима) осигурява предни седалки и волан с подгряване за комфорт в студените дни. 

В ниво на оборудване Cosmo, KARL включва R300 BT радио с шест високоговорителя, входове Aux-in и USB както и Bluetooth hands-free телефонна връзка и аудио стрийминг. Тя може да бъде комбинирана с DAB+ (Digital Audio Broadcasting), които значително увеличават избора на програми и качеството на звука. 

Най-малкият модел на Opel ще завършва предложението на компанията в малкия сегмент и ще се предлага от лятото. Той ще е практичен и чаровен и ще предлага всичко това на цена от под 10,000 евро.