Директните плащания ще донесат на земеделските производители над 1.4 млрд. лева. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на пресконференция. Кампания 2015 за директните плащания ще бъде проведена по нови правила. Най-важното от тях е свързано със задължителното и валидно наличие на правно основание.
Срокът за сключването на споразумения за правни основания е до 15 февруари. За първи път се въвежда таван върху директните плащания - 5% за суми над 100 хил. евро и 100% за суми над 300 хил. евро.
Промяна има и в схемата за подпомагане на дребните земеделски стопани - влизането в нея е доброволно и схемата ще се прилага само през 2015-а година. Субсидиите по нея са в размер от 500 до 1250 евро - в зависимост от броя на подадените заявления.
Бюджетът по схемите за обвързана подкрепа е увеличен 5 пъти. При наличие на голям брой кандидати обаче, единната ставка ще намалява.
Министър Десислава Танева ще гостува в Русе в събота, като в програмата й са предвидени срещи с местните съюзи на овощарите и зърнопроизводителите.