- Г-н Станков, как отчита „Булмаркет ДМ“ изминалата 2014 година?
- Финансовите резултати все още не са ясни, но по натурални показатели отчитаме сериозен ръст. Пристанищните операции бележат увеличение с 28% спрямо предходната година. За първи път от старта на пристанището преди 8 години стигаме 4500 тона преработени товари. Товарим основно метали, зърно и продукти наше производство - шрот, масла, биодизел. По всички пера имаме ръст. Доставките на пропан-бутан също достигнаха рекордни нива, като миналата година преминахме 100 000 тона.
- Как се отрази на тези доставки кризата в Украйна?
- Имаме страхотен проблем там. В началото бяха затворени някои граници в Южна Украйна, наложи се да използваме северни точки, което оскъпи логистиката с 20-25 на сто. Забавиха се пристигащи влакове, затвориха се пристанищните терминали в Крим. После украинците забраниха да товарим на наши кораби. Получихме писмо, че ако кораб е посетил Керч и после влезе в тяхно пристанище, може да бъде конфискуван, а капитанът му арестуван. Отделно голяма част от руските компании отказаха да пресичат Украйна, наложи се да канселираме договорите с три големи фирми, с които работехме отдавна. Успяхме обаче да намерим алтернативни доставки от Тунис, Египет. Така че увеличихме пазарния си дял, очакваме той да нарасне още повече тази година.
- Какъв процент от доставките на пропан-бутан държи „Булмаркет ДМ“?
- Трудно е да се каже, тъй като продаваме и в България, и в Румъния. Доставяме по 10 000 тона на месец, което е повече от производството на „Лукойл“ да речем. Потреблението у нас е от порядъка на 30-35 хил. тона месечно, така че нашият дял е около 15%. Румънският пазар е по-добре организиран от нашия и се държи по-добре по време на криза. Затова след терминала в Галац, който е единственият в тази част на Румъния и ни върши страхотна работа, отворихме още един в Гюргево. Успяхме чак в края на 2014 г. да го регистрираме като данъчен склад и той ще ни носи приходи тази година. Имаме ръст в продажбите на дизелово гориво и много силен ръст при битумите за пътища.
- Засегна ли ви бързото понижение в цените на петрола и производните му продукти?
- Претърпяхме загуби от този неочакван бърз спад на цените. Маржовете се понижиха много, на моменти ставаха дори отрицателни. Но мисля, че цената вече се стабилизира, ако не сме достигнали дъното, то е някъде съвсем наблизо. Макар че има прогнози за цена от 25 долара за барел, което е наполовина на сегашната. „Булмаркет“ не произвежда петролни горива, така че за нас е важно цените да се стабилизират на някакво ниво, независимо какво е то, така че маржовете да са постоянни.
- А как се справя жп направлението на „Булмаркет ДМ“? Като имаме предвид и поредната криза с БДЖ?
- Нашето поделение за железопътни превози е печелившо и отчита ръст на приходите с 15,8%. Имаме 22 локомотива 250 собствени и 250 наети вагона. Возим основно горива, превозвач сме на „Инса“, „Лукойл“, „Петрол“. Търсим да купим още 3-4 локомотива, вече купихме един от русенския производител „Експрес Сервиз“. Развиваме се.
- А защо БДЖ все е на загуба?
- Разликите са в управлението. Целият ни жп бизнес се управлява от двама човека. При тях е различно. Имат хиляди вагони, които ръждясват по депата. Ние купихме 120 от тях, които ремонтирахме и ни служат отлично вече 5 години. Предлагат ниски цени, дори под себестойност, само за да отчетат някакви товари. И клиентите пак предпочитат нас, защото нашите вагони стигат от Русе до Пловдив за 12 часа, докато техните пътуват 4 дни. „БДЖ Товарни превози“ трябва да се продаде, да се оптимизират пътническите превози. И да се спрат тези субсидии от държавата, които само разглезват управлението. Сега пак ще им дадат едни пари, които ще отидат за заплати, а работата с нищо няма да се подобри. А от БДЖ дори искат инфраструктурни такси, които ние си плащаме.
- Работи ли вече на пълна мощност заводът за биодизел, който преместихте от Австрия?
- Монтажът приключи още април, но на практика заработи в края на август. Продаваме биодизел в България, Румъния, Гърция, Унгария. Пазарът е много голям, ние произвеждаме 280 хил. тона, докато нуждите са 400-500 хил. тона.
- Колко процента биодизел се влага сега задължително в горивата?
- 6%. Но трябва до 2020 година да станат 10%. Така че пазарът ще се увеличи още повече.
- Какво предстои за тази година, какви цели си поставяте?
- Тече преструктуриране, като различните бизнеси ще се отделят в самостоятелни компании - „Порт Булмаркет“, „Автотранспорт Булмаркет“, „Булмаркет Рейл Карго“ за жп превозите. Австрийският завод е в отделно дружество - „Оберйостерайхише биодизел“. Заводът за растителни масла ще бъде в „Олео Протеин“. Целта е да се оптимизира управлението, като всеки бизнес си знае приходите и разходите.
Планираме да изградим още складове, тъй като сегашните не достигат. Мислим да направим фабрика за белен слънчоглед в едно от халетата ни с германски партньор, който ще бъде първи купувач. Завършваме разширението на терминала в Бяла, където монтираме допълнително 750 куб.м. Купихме и два пристанищни крана, които трябва да влязат в експлоатация до март.
И по отношение на горивата имаме проекта LNG.
- „Булмаркет ДМ“ е единственият български участник в проекта „LNG Masterplan Rhein-Main-Danube“ на ЕС, който планира всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Мозел, Майн и Дунав от Ротердам до Констанца да горят само втечнен природен газ LNG вместо с дизелово гориво. Предвиждаше се обаче изграждане на станции за зареждане на товарни камиони с това неконвенционално гориво. Докъде стигна работата по този наистина мащабен проект?
- Изграждаме терминал за LNG с капацитет 1000 куб.м в „Порт Булмаркет“. До края на 2016 г. трябва да са готови още два - в Пловдив и в София, също за 1000 куб.м. Купуваме контейнери и камиони на LNG. До края на следващата година трябва да имаме 70 клиента и общо 50 контейнера. И 30 станции за зареждане на товарни автомобили с LNG и CNG (компресиран природен газ). Инвестицията е за 31 млн. евро, които се осигуряват от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Мисля, че този проект може да стане много важен за България сега, когато вече е ясно, че „Южен поток“ няма да се строи.
- Каква е връзката с „Южен поток“?
- След като Русия обяви, че възнамерява да доставя газ през Турция, мисля, че спирането на доставките през Украйна е въпрос само на време. LNG е алтернатива на газа по тръбите навсякъде по света. Втечнен газ може да се доставя от САЩ, Катар и много други държави, да се транспортира с танкери и да се разтоварва на терминали тук.
- Има ли някой друг в България, който да работи по такъв проект - за зареждане с LNG?
- Не, засега сме само ние.