Информационните системи на много държавни и религиозни институции в Румъния бяха подложени на хакерски атаки от ислямисти, предаде ТАСС, като цитира прессекретаря на Службата за информация на страната Сорин Сава.

Регистрирано е увеличаване на броя на кибератаките срещу информационните системи на държавата от страна на ислямисти. Мощни хакерски атаки удариха сайта на Министерството на образованието, на много висши учебни заведения, както и официалния сайт на румънската патриаршия, добави той.

Атаките не са засегнали инфраструктурата, осъществяваща защитата на националните интереси на страната. За противодействие на подобни атаки властите възнамеряват да въведат по-усъвършенствани системи за защита на държавните органи, уточни прессекретарят.

Румънски хакери не веднъж са атакували интернет сайта на президента на страната, а също на Пентагона, на Националното управление на САЩ по аеронавтика и космически изследвания (НАСА), сървъра на британския кралски флот, редакциите на големи европейски вестници като английския "Дейли мейл" и френския "Монд". Въпреки взетите мерки досега не е установена личността на много от киберпрестъпниците, отбелязва ТАСС.

През 2013 г. бе арестуван румънския хакер Гучифер по подозрение, че е пробил електронната поща на представители на администрацията на президента Барак Обама. Той също така получил достъп до личната кореспонденция и до фотографии на Джордж Буш старши и на негови близки. Сред пострадалите от действията на хакера бяха бившият държавен секретар Колин Пауъл, актьорът Стив Мартин, ръководителят на румънските спецслужби Джордже Майор, представители на фамилията Рокфелер и др.