Бившият варненски общинар, кандидат-депутат на последните избори от листата на „България без цензура“ и старши юрисконсулт в Басейнова дирекция-Варна Ивайло Костов, екстрасенсът Божидар Караджов, както и русенците Десислава Иванова, Камен Георгиев, Илиян Богданов и Георги Нейчев бяха осъдени и от Апелативния съд във Велико Търново. Магистратите на втора инстанция потвърдиха присъдите на шестимата изнудвачи, които на 1 април Русенският окръжен съд им наложи.
С най-тежко наказание се оказа неслучайната фигура от Варна Ивайло Костов. Той получи 3 години условно с 5 години изпитателен срок, конфискация на 1/4 имущество във варненско село, както и 1/4 от поземлен имот във Виница. Бившият общинар бе глобен и с 6000 лева. По 3 години условно и 5 години изпитателен срок получиха бившите партньори в живота Десислава Иванова и Камен Георгиев. Той ще трябва да се раздели и с 1/4 от имуществото си. Всеки от тях ще трябва да плати и по 5000 лева глоба. Помагачите и използвани за актьори в скалъпени сценки Нейчев и Богданов бяха наказани с 2 години и половина условно с изпитателен срок от 5 години, както и 5000 лева глоба. Най-леко се размина популярният от редица женски тв предавания екстрасенс и бивш кандидат за общински съветник в Русе Божидар Караджов - с 2 години условно и 5 години изпитателен срок. Той ще трябва да се раздели с 1/6 от пежото си и 1/6 от дворно място във Варна, както и да плати 5000 лева глоба.
Обвиненията срещу тях са, че са измамили и подлъгали собственика на веригата магазини „Щастливото бебе“ в Русе Петър Петров, че семейството му е призовано във Варненската окръжна прокуратура на 20 февруари 2012 година и ще им бъде повдигнато обвинение за пране на пари. За да не се стига до арестуването им, да не бъде отнето имущество и да не бъдат съдени, измисленият прокурор можел да оправи нещата срещу 200 000 евро. Впоследствие сумата се редуцирала до 200 000 лева, а после били поискани още 60 000 евро за замазване на очите на комисията за отнемане на незаконно имущество. За да бъде всичко достоверно бил подготвен сценарий, а ролите разпределени - Костов изиграл лошия и измислен прокурор от Варна Георги Василев, който трябвало да съобщи на Петров, че срещу него започва дело за пране на пари. Екстрасенсът Караджов пък се представял за бившия окръжен прокурор на Варна Лъчезар Добрилов, който можел да отърве бизнесмена от тежките обвинения, въпреки че от години бил покойник. Десислава и Камен пък трябвало да съветват Петров и да го придружават при решаването на измисления проблем. Младежите Нейчев и Богданов пък трябвало да наемат кола с буркан и да я нагласят да изглежда като полицейска. С нея трябвало да посрещнат във Варна „погазилия закона“ Петров и да го стреснат. Бизнесменът получавал и заплашителни смс-и - „че навън вали, а той няма чадър“, „че дъщеря му употребява марихуана, ще й бъдат подхвърлени наркотици и ще бъде арестувана“.
Присъдите бяха оспорени както от прокуратурата, така и от част от осъдените. Държавното обвинение отново настоя за четири ефективни, а не условни присъди - за Костов, Георгиев, Нейчев и Богданов.
До това обаче не се стигна. В разглеждания случай съдът намира, че не може да се направи извод за наличието на високата обществена опасност на подсъдимите, предвид чистото им съдебно минало към момента на извършване на престъплението, предвид трудовата им ангажираност и семейно положение. Поради това и въззивния състав намира, че не се налага изолирането на подсъдимите от обществото и тяхното изпращане в затвора. Преминалите две фази на делото, размера на наложените наказания лишаване от свобода, конфискация и глоба и прилагането на института на условното осъждане, е достатъчна гаранция за изпълнение целите на наказанието, мотивира се Апелативният съд и потвърди условните присъди. Решението може да се оспори пред още една инстанция - Върховният касационен съд.