България е в светлините на международните прожектори благодарение на вълна от високопоставени посещения.

В сряда на посещение в страната бе британският външен министър Филип Хамънд, днес в София е държавният секретар на САЩ Джон Кери, а в края на месеца идва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Доставките на газ, войната в източна Украйна, международния тероризъм, миграция (законна и незаконна) и нестабилното състояние на въоръжените сили на България дават повечето от отговорите на въпросите за този интерес към страната, коментира Би Би Си.

Миналия месец руският президент Владимир Путин отмени газовия проект "Южен поток", обвинявайки България, че се поддава на натиск от ЕС и САЩ.

"България е важна за САЩ като гранична държава, като страна, която държи ключа към влиянието на Русия на Балканите и в Европа", каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в София. Той смята, че САЩ са загубили вяра в способността на ЕС да даде отговор на руското влияние и вижда България като "надежден съюзник на САЩ", докато Русия все още упражнява власт, особено върху енергийната политика на страната.

"Най-доброто, което САЩ могат да направят в този момент в краткосрочен план, е да дадат политическа подкрепа за властите в България", смята той.

Би Би Си припомня за посещението на Бойко Борисов в Брюксел миналата седмица, където той повдигна въпроси за газови и енергийните проблеми на страна и ЕС. Подобно на други източноевропейски страни, зависими от руския газ, България настоява за обща енергийна политика на ЕС, която ще включва тръбопроводи север-юг и интерконекторни станции, включително една между България и Гърция.

НАТО настоява България да увеличи своя военен бюджет до 2% от БВП, както се изисква по силата на членството в пакта. Българската армия е силно зависима от руските резервни части и ремонти, както и от Гърция при патрулирането на въздушното пространство.

Що се отнася до борбата срещу тероризма, България е транзитна страна за джихадистите, които отиват да се бият в Сирия. Би Би Си припомня за заловения у нас французин Фриц-Жоли Жоаким, който смятал да влезе в Турция и оттам да се прехвърли в Сирия.