Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна късно снощи в столицата, предаде БГНЕС.

Кери беше посрещнат от директора на Дирекция "Държавен протокол" в Министерството на външните работи на България Атанас Младенов и посланик Марси Б. Рийс при пристигането си в София късно снощи.

Американското посолство публикува снимка от пристигането на Кери в българската столица.

Държавният секретар ще се срещне с премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и външният ни министър Даниел Митов.

"България е съюзник, който има нужда от силна подкрепа в този момент. Икономиката й е безжизнена и тя има значителни проблеми с енергийната зависимост", съобщи представител на Държавния департамент.

"Не е добре на съюзник от НАТО да зависи 85% само от една страна за газа", каза източникът в Държавния департамент. Ето защо американската политика като цяло е за диверсификация на доставките в рамките на НАТО и ЕС.

Кери ще обсъди възможностите за доставка на газ от Гърция. Той ще засегне и въпроса за изграждането на нов ядрен реактор в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус".

Други теми на разговорите ще бъдат борбата с корупцията, която има ендемичен характер в най-бедната страна в ЕС - България, както и борбата срещу тероризма.