Общинското ръководство на БСП-Русе ще положи всички усилия, за да спре съкращаването на влакове, които засягат русенци, и да запази социалните придобивки на гражданите, както и работата на стотици железничари от Русенския регион. Това стана ясно след срещата на общинския лидер на БСП Божидар Йотов с областния управител Стефко Бурджиев. На нея присъстваха зам.областните управители Станимир Станчев и Явор Янчев и заместниците на Йотов - Екатерина Заякова и Валентин Христов, както и членовете на Изпълнителното бюро на БСП проф.Никола Михайлов и Орлин Лазаров.
Социалната значимост на пътническите превози беше подчертана от социалистите, които посочиха, че субсидията от държавния бюджет се дава на БДЖ именно, за да бъде съхранено правото на свободно придвижване на хората, особено на групи като учащи се, инвалиди, многодетни семейства, пенсионери и др. Ликвидирането на този удобен превоз означава и намаляване на студентите в Русенския университет, опасяват се социалистите.
Областният управител Стефко Бурджиев ги уведоми, че вече е провел срещи и разговори в Министерството на транспорта и със синдикатите в БДЖ, за да се запази досегашното разписание на пътническите превози. Също така е поканил всички русенски депутати на разговор за най-важните за областта проблеми, сред които и на железопътния транспорт.
На вчерашната среща бяха обсъдени и възможностите за бъдещото развитие на пътническия релсов транспорт, изграждането на железница до Индустриалния парк, района на КТМ и Мартен и вариант за достигане до Гюргево, както и проблема със северната жп линия, която затруднява достъпа до крайбрежната зона. Друга тема на разговор бе катастрофалното състояние на румънското трасе по Дунав мост. По този повод Стефко Бурджиев съобщи, че му предстои нова среща с префекта на Гюргево, на която ще обсъждат по-бързото ликвидиране на проблема.