Зала „Култура“ на улица „Цариброд“ отдавна не беше се изпълвала до такава степен с хора - във вторнишката вечер всички кресла бяха заети доста преди да започне срещата, посветена на една новоизлязла книга, а минути след обявеното начало салонът продължи да се пълни с мъже и жени, които чинно заставаха отстрани. Прииждането на хора продължи и доста след прочитането на кратка молитва, с която всъщност започна срещата. Молитвата бе съвсем на място - тъй като тази януарска вечер, събрала толкова много желаещи, бе именно за книга, посветена на религиозна тематика. Макар и доста различна от широко разпространеното схващане на религиозността като непоклатима догма и изключително назидателен тон в разговорите, които се отнасят до вярата и нейните най-ярки следовници.
Поводът за събирането на толкова много русенци бе новата книга „Завръщане към отците“ на сръбския психиатър и богослов академик Владета Йеротич, която е издадена от издателство „Омофор“.
Имал съм удоволствието лично да познавам Владета Йеротич, каза свещеник Георги Пеев от катедралния храм „Св.Троица“. И разказа как при едно от пътуванията си заедно с други български свещеници до Белград в програмата им била предвидена и среща с академика. В един момент стана ясно, че други ангажименти възпрепятстват Йеротич да се срещне в уречения час с българските отци, а те си помислили, че е възможно предвидената среща да се отмени. Каква беше нашата почуда, когато
той ни прие точно в полунощ - посрещна ни в една от аулите на Богословския факултет
в Белградския университет, каза отец Георги. Той не скри, че и до днес е под впечатлението на оживената беседа със сръбския лекар и богослов, който въпреки достолепната си възраст повече от час и половина разговарял със своите български гости.
Самият Йеротич е завършил медицина в Белград, а след това специализира невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция. По-късно започва да учи богословие. От 1997 г. той е ръководител на новооснования с благословението на Сръбския патриарх Павле Пастирски консултативен център в Белград, където работи с екип от богослови, психолози, педагози, социални работници и други специалисти по проблемите на пастирската психология и медицина. Проф.Йеротич има публикувани многобройни книги, студии, статии, лекции и есета в Сърбия и в чужбина, които са плод на неговата дългогодишна работа като психиатър и психотерапевт, като вярващ човек и богослов, което го нарежда сред малкото съвременни православни учени в тези области.
Специално за представянето на книгата на академика в Русе пристигна протоиерей д-р Добромир Димитров, който е преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет и свещеник във великотърновския храм „Св.Мина“. Бил съм на много места и пред различни аудитории съм говорил, но, да си призная,
май се притеснявам най-много тук, в Русе, призна отец Добромир
Русенци го познават добре, тъй като преди да отиде да преподава във Велико Търново, той беше свещеник в Русе. За мен е чест благодарение на русенския митрополит Наум, който благослови това наше начинание, да бъда сред вас, каза отец Добромир, който успоредно с всички останали свои занимания в момента е и специализант в Оксфордския университет.
Увлекателната и проникновена беседа на младия свещеник за книгата и за изследователските търсения на именития автор бе възприета с внимание от русенската публика. Словото на отец Добромир за солидния труд на Владета Йеротич бе изпъстрено както с множество цитати от текста в изданието, така и с много отправки, представящи богатата на събития и срещи с известни личности биография на автора. Роден през 1924 година в Белград, 20-годишен преживява окупацията на сръбската столица през 1943-1944 г., като успява да премине през това изпитание благодарение на докосването до книгите на руския класик Фьодор Достоевски. Именно Достоевски е вдъхновител за духовния учител на Йеротич - Юстин Попович, който е избрал за тема на своя оксфордски докторат тъкмо теми от творчеството и духовните дирения на руския писател.
Сложният път на героите на Достоевски
който те изминават, за да достигнат и осъзнаят блаженството и хармонията на вярата, в голяма степен е квинтесенция на преоткриването на религиозните устои както за известни личности, така и за много обикновени хора.
Размислите в тази посока са водещото начало и в книгата на Владета Йеротич „Завръщане към отците“, в която той се спира на три важни имена - св.Йоан Лествичник, живял през 6-7 век, св.Исаак Сириец от 7 век и св.Марк Подвижник от 4 век. И тримата светци са почитани като изключителни познавачи на човешката душа и са известни с мъдрите си проникновения, разкриващи благотворния катарзис на хората, постигнали вярата. „Опознай себе си“ - този мъдър призив, чието авторство се приписва на Сократ, е една от доминантите в новата книга на Йеротич, каза отец Добромир. Той направи аналог с казаното от Исаак Сириец - „Който познава себе си, е по-велик от онзи, който възкресява мъртви“. И посочи, че Владета Йеротич доказва, че именно непознаването на самите себе си довежда до възникването на неврози и страхове особено у съвременните хора.
Днес животът на човека е пълен с множество страхове
а тези травми, ако не бъдат осъзнати, както и греховете ако не бъдат изповядани, те ще се завърнат като бумеранг, каза отец Добромир. А потиснатите страсти и грехове се проявяват като страхови неврози - и Владета Йеротич е на мнение, че когато човек опознава себе си чрез Бога, така той съзрява, но заедно с това получава и допълнителна здрава опора в преборването на страховете. Сръбският академик защитава тезата, изградена въз основа на друго изречение на Исаак Сириец - „Грешният човек се страхува от всичко“ - че страховете на съвременния жител особено на големите градове могат да се превърнат в страхопочитание пред Бога. При това, както твърди Йеротич, това е страхопочитание, което елиминира страха, тъй като е страхопочитание от любов. Защото според академик Йеротич „Страхът ражда подчинение, а любовта - послушание“, посочи отец Добромир.