Отсечката Русе-Велико Търново е един от проектите, с които правителството кандидатства по плана „Юнкер“, а магистрала „Хемус“ няма да минава през Полски Тръмбеш, каквато е идеята на една част от пътния бранш за трасе София-Русе-Варна. Това казва в интервю за вестник „Стандарт“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, като уточнява, че за магистрала „Хемус“ е избран икономически, екологично, технически и финансово най-изгодният вариант, затова тази тема трябва да се затвори.
В друго интервю за вестник „Строителство Градът“ Павлова съобщава, че 67 109 622 лв. е индикативният ресурс за интегрирано развитие, с който Русе ще разполага през новия програмен период. Проектът за интегрирания градски транспорт в Русе ще продължи да се изпълнява и през новия програмен период на оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, защото е от изключително значение за подобряване на мобилността на хората, казва Павлова и допълва, че чрез проектите се оптимизира цялата градска транспортна система, но същевременно те допринасят и за подобряването на въздуха и градската околна среда, създава се по-ефективен, бърз, природосъобразен и привлекателен масов градски обществен транспорт, с по-малко потребление на енергия. Предстои през май-юни да бъде публикувана схема „Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“, по която 39 големи и средно големи градове ще могат да подобрят образователната, културната, социалната си инфраструктура, градската среда и градския транспорт, енергийна ефективност на сгради държавна и общинска собственост. Финансовата помощ по схемата е над 1 млрд. лв. до 2020 г. Павлова уточнява, че посочените срокове за обявяването на схемите са индикативни и зависят от финализиране на преговорите с Европейската комисия по одобрението на ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Ние ще направим всичко, което зависи от нас, за да ги спазим, така че още до средата на годината общините да имат достъп до средства от програмата, а оттам и българският бизнес, казва Павлова.
„Надяваме се през лятото да обявим схемите към общините и до есента те да бъдат одобрени. Не знам дали в изборна година обаче кметовете ще посмеят да обявят паралелно и търгове, за да се изберат изпълнителите. Така че това е единствената причина, която може да спре тези проекти, които иначе имат потенциал да стартират. Очаквам обаче 2016 г. да е много силна за строителния бранш, когато реално ще стартират всички общински проекти“, коментира Павлова.
Министърът съобщава още, че активно целият процес по Националната програма за саниране може да стартира на 1 февруари и уточнява, че на 21 януари на заседанието на правителството ще бъдат утвърдени методическите указания, след което ще проведат обучения с областните управители и кметове. През лятото ще започнат дейностите по обследване и конструктивно укрепване на сградите, а след това и самото саниране. Процесът, от една страна, ще включва ангажимента на собствениците на апартаменти да регистрират сдруженията на етажната собственост, да попълнят всички необходими документи по образец. И докато върви регистрацията на сградите и решенията на домсъветите, общините ще имат време да проведат търгове и да изберат изпълнители. Този процес обикновено е в порядъка на 2-3 месеца, казва министърът. В този процес водещи са общините и те сами ще обявят датите за старт на подаване на документи, но е реалистично това да започне през февруари, казва още министър Павлова.