От вчера вече са обявени условията за националния фолклорен конкурс, който за осми път ще бъде организиран от Общинския детски център за култура и изкуство и Община Русе. Празникът събира деца и младежи от цялата страна, за които уникалното народно богатство от песни и свирни е не просто пъстро наследство от далечното минало, а ценна радост и потребност. Тази година той ще се проведе на 6 и 7 март в Доходното здание. Очакваме, че участниците няма да бъдат по-малко от миналогодишното издание, каза директорът на детския център Юлия Енчева. И припомни, че миналата пролет Доходното здание се оказа тясно да побере всички желаещи да се включат в конкурса. Когато видяхме колко са заявките, първо помолихме да ни предоставят още една зала - зала „Европа“, за да можем да разпределим явяването на състезателите, каза Енчева. След това обаче се оказало, че и с допълнителното пространство на „Европа“ мястото пак не стига. Тогава отправили още една молба - и част от момичетата и момчетата, пристигнали от страната, заели и малката камерна зала „Константин Димчев“ на драматичния театър...
Според регламента състезанието за надпяване и надсвирване се провежда в четири раздела: за индивидуални изпълнители на народно пеене, за индивидуални инструменталисти, за камерни вокални и инструментални групи и за хорови състави и оркестри. При това участниците ще бъдат разделени и според това как и къде изучават фолклорното изкуство - в отделни категории ще се състезават тези, които сами усвояват прелестите на неравноделните народни ритми, учениците в паралелки с разширено изучаване на фолклор и момичетата и момчетата, които са ученици в професионални музикални училища. Камерните вокални групи предвиждат участието на дуети, триа, квартети, квинтети и секстети, а камерните инструменталисти могат да се обединят в групи до 7 изпълнители. За музикантите има изрично вето върху класическите и съвременни инструменти, като се прави изключение единствено за виолончело и контрабас.
Професионално жури ще оценява как се справят младите хора с трудностите и тънкостите на фолклорните изпълнения. Отново за председател на оценяващата комисия е поканен един несъмнен авторитет - професор Милчо Василев, който е и ректор на Академията за музикално и театрално изкуство в Пловдив. Останалите членове на журито са народните певци Николай Славеев и Росица Пейчева и преподавателката по народно пеене в Националното училище за фолклорно изкуство в град Котел Сашка Ченкова.
Заявките за участие се подават до 13 февруари, напомнят от ОбДЦКИ, като уточняват, че кандидатите могат да изпратят заявленията си на адреса на детския център: 7005 Русе, жк „Здравец“, ул.“Околчица“ 9 или на електронната поща на центъра: [email protected].