Закритите линии на БДЖ са в центъра на общественото внимание напоследък. Отвсякъде валят сърцераздирателни истории как хората нямало как да ходят на работа, ученици не можели да стигнат до училище и т.н. Вървят някакви подписки, организират се протести на разни места, в които участват по 20-30 човека.
Имам простичък въпрос. Колко са тия хора, които ползват БДЖ, за да стигат всеки ден до работа или до училище. 140 000 човека или 14 000? До кое от двете числа са по-близо?
Защо използвам числото 14? Защото за тази година предвидените в бюджета пари за БДЖ за дотации на намалените билети са 140 млн. лв. Ако 140 хил. човека пътуват с БДЖ, значи по 1000 лева на човек. Ако пътуват 14 000 - по 10 000 лева на човек. И това само за намаляване на цената, защото пак си плащат билетите. Мисля, че след кратък размисъл всеки от тези протестиращи ще предпочете да му дадат 1000 лева за година и да се оправя без БДЖ. За 250 работни дни това са по 4 лева на ден, ще стигнат май за автобус до града и обратно. Ако са 10 хил. лева пък изобщо няма и да се замисли - ще има пари за кола и бензин, с които да ходи на работа и да кара децата на училище.
А БДЖ не получава от бюджета само тези 140 млн. лева. Отделно пътническата компания получава и 30 млн. лв. капиталов трансфер. Холдингът майка взема 40 млн. лв. за разплащане с кредиторите.
Към Национална компания „Железопътна инфраструктура“ отиват 135 млн. лв. субсидии и 105 млн. лв. капиталов трансфер. Отделно за железопътен транспорт бюджетът предвижда още 22 млн. лв. в категорията на субсидиите, но с неизвестен получател.
Общо за жп транспорта през 2015 държавата е заделила 472 млн. лв. Всеки от 2,25 млн. работещи в страната, които с платените данъци пълнят бюджета, е налял в БДЖ 210 лева. И така всяка година. Питам се, тези, които са подкрепили подписките за запазване на губещите линии, биха ли извадили 210 лева от джоба си, за да останат?
А вие? Бихте ли давали всяка година по 210 лева, за да вървят влаковете на държавната железница? И въобще - за какво ни е това БДЖ?
Б.р. Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата.