Бегълци от Афганистан показаха нови финтове за спасение от студа в каросериите на камионите и за заблуда на граничните власти.
В сряда в късния следобед на контролния граничен пункт в Гюргево огледалата показали, че покривалото на турски камион е срязано и после внимателно залепено. Макар че бил едва забележим, прорезът все пак бил засечен от смесения граничен екип. След свалянето на покривалото било установено, че то е старателно залепено с безцветно тиксо. Последвала щателна проверка на камиона, при която граничарите се натъкнали на двама мъжев найлонови чували, легнали след предназначените за Германия електрическите детайли.
След изваждането им на плаца 25-годишните нелегални пътници казали, че са от Афганистан, но нямат документи. Успери да минат границата ни с Турция през Лесово, после каналджия ги качил върху ремаркето на камиона, срязал брезента и ги вкарал при товара. Чужденците пък си носели прозрачно тиксо, с което залепили отвътре прореза, за да не вижда на огледалата на граничните власти, а и да не им духа по пътя при минусовите температури. После се натикали в предварително взети найлонови чували и се притаили измежду частите - хем да се предпазят от студа, хем да изглеждат като част от превозваната стока.
Афганистанците са вкарани в ареста, а водачът е освободен да продължи пътя си.