Девет души, сред които и трима непълнолетни, са задържани при опит да влязат нелегално в Румъния вчера след полунощ.
Първо румънският граничен патрул забелязал двама мъже да вървят през блатата вдясно след моста. След залавянето им се оказало, че са афганистанци на 18 и 19 години, които са се качили на осите на ремарке на румънски камион в Гърция и така са пропътували цяла България. След като автомобилът преминал през Дунав мост и се наредил на опашката за граничния пункт, младежите слезли незабелязано от скривалището си и тръгнали да заобиколят проверката през блатата, за които очевидно са имали предварителна информация.
Два часа по-късно граничните служители в Гюргево видели разрез на брезента на камион с молдовска регистрация. С помощта на специализирания уред „туптящо сърце“ е установено, че в каросерията има хора и при проверката между частите за метално скеле са открити четирима афганистанци на възраст от 17 до 24 години.
На зазоряване в турски камион са открити сириец на 20 години и двете му братчета на 14 и 15 години. Задържането им е станало, след като шофьорът съобщил, че е чул шум в каросерията, докато чакал на граничния пункт.
Шестимата мъже са вкарани в ареста, а непълнолетните са настанени в помещение на БЧК.