Науката познава пулсарите като неутронни звезди, чието име идва от специфичното им въртене, наподобяващо морски фар.
Автомобилните стратези на „Нисан“ със сигурност са търсили тези асоциации, когато са кръстили най-новия си модел „Пулсар“. Защото това е семеен автомобил в много напреднала фаза на еволюция към по-горния клас и появяването му ще бъде като морски фар за конкуренцията. Не че всички ще се стремят към него, но непременно ще се съобразяват.
Тази звезда вече е в Русе и може да се види в представителството на марката „Ес Транс“ на бул.“Липник“.
Още от пръв поглед личи почеркът на дизайнерите на „Нисан“, които са му придали стилистиката и излъчването на лансираните преди него нови версии на бестселърите „Кашкай“ и „X-Trail“.
Подчертаните области около колесните арки изпъкват като мускули на спортист и увереност на шампион. Сила и динамика излъчва и профилът. В съответствие със смелата дизайнерска философия задната част комбинира форма и функция, като оформените като бумеранг блокове на задните светлини са интегрирани в двата задни панела и вратата на багажника, докато дълбок разрез в задната броня осигурява нисък праг за товарене.
Вътре новият „Пулсар“ предефинира какво купувачите могат да очакват в семеен хечбек от C-сегмента. Благодарение на дългото си междуосие (2700 мм, най-добър резултат в класа) и интелигентно позициониране на седалките автомобилът се радва на най-голямото в категорията си пространство за краката на пътниците отзад, като в това отношение уверено се мери и с доста модели от горния клас.
Практичният багажник комбинира голям обем (385 литра) с широк отвор за товарене. За тези, които изискват още по-голям товарен обем, задните седалки се сгъват, образувайки равен под, за да отворят 1395 л пространство.
Условията за шофьора и пътника до него се характеризират само с една дума - комфорт. Таблото е атрактивно оформено и педантично изпълнено, употребата на приборите е лесна и интуитивна, а един трик - вдлъбнатата му форма - дава усещане за още по-голям простор.
В автомобилния свят „Нисан“ е един от синонимите на високи технологии и „Пулсар“ е едно от големите потвърждения на тази аксиома. Моделът въвежда редица функции, появяващи се за пръв път в сектора - например Moving Object Detection - и вдига още летвата в оборудването за безопасност, комфорта и удобството.
Ето някои основни системи на борда.
Around View Monitor (AVM)
В основата на технологичния пакет е всепризнатият Around View Monitor на марката. Системата комбинира образите от малки камери, монтирани на предната решетка, вратата на багажника и двете странични огледала. Системата проектира 360-градусов изглед „от птичи поглед“ около Pulsar на 5.8-инчовия екран на NissanConnect. Системата използва сложен софтуер за обработка на изображения, за да генерира образа отгоре на автомобила, създавайки впечатлението, че камерата е разположена непосредствено над покрива. Изгледът отгоре дава на водача ясна представа за препятствията наоколо и му помага да види позицията на колата спрямо заобикалящата я среда. Така маневрирането се улеснява и става по-безопасно.
AVM се активира автоматично, при включване на задна предавка. Системата може да се активира и при скорост до 10 км/ч, като се натисне бутонът „камера“ на таблото.
Nissan Safety Shield
Със своята мрежа от иновативни функции за безопасност Nissan Safety Shield предлага на водачите изключителна защита и видимост. Разработена и пригодена специално за „Пулсар“, Nissan Safety Shield включва следните технологии:
Moving Object Detection
Тази високоразвита, първа за сектора иновация, надгражда качествата на Around View Monitor, превръщайки се в „дигитален навигатор“, за да  помогне на водача да наблюдава това, което може да се окаже на пътя на движещия се назад автомобил.
Макар повечето от конвенционалните паркинг асистенти да предупреждават водача за обект на пътя му, Moving Object Detection дава визуално и звуково предупреждение, ако някой или нещо се движи зад колата, например дете. Монтирана на задната врата и разчитаща на сложен изпъкнал обектив, задната широкообхватна Around View Monitor камера обхваща 180 градуса, осигурявайки безпрецедентно зрително поле зад автомобила. Образите от камерата се изобразяват на 5.8-инчовия NissanConnect екран.
В допълнение към използването на мултифункционалната задна камера Moving Object Detection може да прочита и допълнителни данни от страничните и предни камери на Around View Monitor. Това позволява на системата да изгради пълна 360-градусова картина, способна да засича скрити движещи се обекти отстрани или пред автомобила.
Усъвършенстваната система Nissan Safety Shield вече може да се персонализира или чрез бутон на арматурното табло, или чрез системата NissanConnect. Превключвател на арматурното табло предлага „включване на всички“ или „изключване на всички“ функции за удобство. Но ако, например, водачът желае да изключи само Lane Departure Warning функцията, това може да стане чрез леснодостъпното сензорно меню. Всички персонализирани настройки се запаметяват от системата за следващо пътуване.
Blind Spot Warning
Преди системата Blind Spot Warning бе запазена само за автомобилите от премиум класа, сега „Пулсар“ използва задната широкообхватна Around View Monitor камера за засичане на автомобили в слепите зони от двете страни на модела. Ако автомобил бъде засечен в една от двете слепи точки, в А-колоната откъм водача светва дискретна предупредителна светлина. Ако водачът подаде сигнал за смяна на лентата и системата засече автомобил в опасната зона, светлината започва да мига и прозвучава звуково предупреждение.
Lane Departure Warning
Lane Departure Warning предупреждава, ако автомобилът започва да излиза от лентата на движение. Въпреки че може да очаквате тази функция да изисква монтирана върху челното стъкло камера или радарна система, „Пулсар“ отново използва само задната широкообхватна AVM камера. Системата засича дори избледнели пътни маркировки, позволявайки на автомобила да определи дали напуска лентата на движение без да индикира за това. Ако това се случи, водачът получава предупреждение да коригира позицията си на пътя. Системата автоматично настройва чувствителността си на междуселски пътища, за да позволи налагащият се различен стил на шофиране.
Самопочистваща се камера
Съществен компонент в Safety Shield и Around View Monitor е малка задна камера, разположена на вратата на багажника. Въпреки че камерите за паркиране не са нищо ново за марката - през 2002 г. „Примера“ бе първата кола, която въведе технологията в сектора си,  устройството в „Пулсар“ разполага с някои хитри трикове. Тъй като три Safety Shield системи в Pulsar (Moving Object Detection, Lane Departure Warning and Blind Spot Warning) разчитат на точна информация, предоставяна от камерата, обективът трябва да е в безупречно състояние по всяко време - не толкова лесна задача за устройство, изложено толкова силно на замърсявания. За да се реши проблемът със замърсяване на лещите, „Пулсар“ разчита на впечатляваща система за „измиване и подсушаване до сухо“, която е и напълно автоматична.
Използвайки софтуер, който може да обработва над 15 милиона пиксела в секунда, системата разпознава кога обективът е замърсен, след което пръска водна струя, за да измие лещата на камерата. Веднага след това върху повърхността и се изстрелва сгъстен въздух. Това изсушава обектива и гарантира, че камерите могат да продължат да показват ясни изображения на 5.8-инчовия Nissan Connect екран. Системата автоматично определя най-добрия метод за почистване, например, само с помощта на въздушна струя, за да премахне слоя прах , или струя вода, за да премахне дъждовните капки. Това означава, че водата и енергията не се губи, поддържайки резервоара с течност за по-дълго време.
Forward Emergency Braking
Тази авангардна система може автоматично да задейства спирачките, ако прецени че ударът е неизбежен. Системата Forward Emergency Braking осигурява три нива на подпомагане чрез сканиране на пътя напред, използвайки радарната система, интегрирана в долната част на предната броня. На първо място е звуковото предупреждение за рязко скъсена дистанция. При липса на реакция системата автоматично прилага частично спирачно усилие. И накрая, ако разстоянието продължи да намалява, ще се приложи по-силно спирачно усилие. Иновативната система е проектирана за пълното или поне частично избягване на инциденти.
NissanConnect
Around View Monitor и Nissan Safety Shield са включени в новата, подобрена NissanConnect сателитна навигация, Bluetooth и аудио система. Системата се възползва от 5.8-инчов сензорен дисплей и включва интеграция на смартфон, давайки достъп до все по-развиващия се списък от приложения чрез дисплея на „Пулсар“. С приложения като Google и Facebook колата може да навигира в града като местен жител и да останете в течение със социалните мрежи. Системата включва Bluetooth аудио стрийминг и интеграция на мобилен телефон, както и Aux-in и USB входове, заедно с DAB радио.
Active Trace Control
За допълнително подсилване на удоволствието от шофирането се грижи функцията Active Trace Control система. Тя следи поведението и траекторията на автомобила и прилага леки спирачни импулси на отделните колела, за да се симулира действието на диференциал с ограничено приплъзване (LSD). Резултатът е плавно завиване и отлично сцепление при ускоряване на излизане от завои.
Задвижването на автомобила е грижа на два двигателя - 1,2-литров DIG-T бензинов агрегат с мощност от 115 к.с. и 1,5-литров dCi с мощност 110 к.с. и 260 Нм въртящ момент. Всеки момент към тях ще се присъедини един още по-мощен 1,6-литров турбо бензинов двигател със 190 к.с. И двата мотора стандартно са оборудвани със старт/стоп технология, като средният разход на бензиновия е 5 литра А95Н, а на дизеловия - 3.6 литра нафта на 100 километра.