За разлика от предни години, краят на есента на 2014-а беше много напрегнат в Трето терапевтично отделение на многопрофилната болница, каза вчера пред „Утро“ гастроентерологът и областен методист по диетология и началник на отделението д-р Красимир Гайтанджиев. Бумът е в края на октомври и началото на ноември, когато Трето терапевтично отделение започва да се пълни с пациенти със стомашно-чревни проблеми, причинени от сварените домашни ракии. Тази напитка не трябва да се консумира в големи количества, тъй като съдържа метилов алкохол. Дори така наречените домашнярки да се оставят да изветреят няколко дни, метилът в тях пак е в големи количества и уврежда сериозно черния дроб и панкреаса, посочи гастроентерологът. Според него тази година поради безпаричие и липса на грозде, хората масово са варили ракии от плодове с много захар, за да изкарат по-големи количества алкохол, но в резултат са си причинили чернодробни проблеми и панкреасни увреди. Друга причина за стомашните болести е употребата на некачествени концентрати, купени от пазарите или от улични търговци.
В един момент през ноември се оказало, че в отделението, което е с 30 легла,
всички пациенти са със заболявания на черния дроб
Впоследствие бройката на болните намаляла до 10, но до края на месеца в Трето терапевтично винаги имало пациенти с чернодробни проблеми. Голяма част от тях са излекувани, но някои се е наложило да бъдат оперирани. За щастие, всички бяха спасени, каза д-р Гайтанджиев.
В началото на декември пък помощ в отделението са потърсили много русенци с болки в стомаха след консумация на тежки и мазни храни. Традиционно богатите трапези при коленето на прасе, отрупани с месо, сланина и пръжки, натоварват храносмилателната система и в резултат се получават възпаления и обостряне на стари болежки. Явно постите преди Рождество Христово не се спазват от много русенци, които са консумирали домашни наденици и други домашно приготвени деликатеси от свинско месо, но преди да изсъхнат достатъчно, уточни областният диетолог.
След това са дошли десетте почивни дни по Коледа и Нова година с тежките трапези, ястия с тлъсто месо, пържени храни и алкохол. А най-лошото е, че след такова обилно хранене, човек си ляга да спи. Това пречи на организма да разгражда мазнините и преяли и препили хора
идваха в болницата с възпален и болезнен панкреас или с жлъчни кризи
и то такива, че се налагаше оперативна намеса, защото на някои бяха със запушени жлъчни пътища и бяха приемани направо в хирургиите, обясни д-р Гайтанджиев. На операции по празниците са били подложени и русенци с блокирали черва от неконтролиран прием на мазнини и алкохол.
Двата работни дни между Коледа и Нова година са понижили приема на пациенти, но при вторите пет почивни дни сериалът се повторил и хирургията отново се напълнила с болни хора. По думите на д-р Гайтанджиев, за десетте дни близо 50 русенци са били приети в болницата със стомашни проблеми. За четирите дни от началото на първата работна седмица Трето терапевтично отделение отново се напълнило с пациенти с болки на черния дроб, панкреаса, дебелото и тънкото черво. Това са хора, които са получили проблеми по празниците, но не са потърсили веднага медицинска помощ, посочи гастроентерологът. Според него русенци, които са преяли и препили с некачествени храни и алкохол по Йордановден и Ивановден ще дойдат в отделението в началото на идната седмица, тъй като дотогава ще се мъчат да тушират болките с хапчета, но това няма да им помогне.
Гражданите на Русе и региона трябва да знаят, че ние няма да върнем никого със стомашни проблеми и ще успеем да спасим голяма част от тях, но ще
има хора с много тежки усложнения и всяко забавяне може да доведе до летален изход
категоричен е шефът на Трето терапевтично и гастроентерологично отделение. Той обясни, че зимата не е подходяща за диети, тъй като сезонът е студен и изисква организмът на човека да приема повече калории, за да се вдигне имунитетът. Те обаче не трябва да се консумират с еднообразни храни и затова областният методист по диетология съветва русенци да редуват хранителните продукти. Това може да стане, като два пъти в седмицата се консумира телешко и свинско месо, един път на трапезата трябва да има риба, после да се хапват варива и плодове и един ден да се яде само пилешко месо. Д-р Гайтанджиев не изключва, че много русенци през тези два месеца ще похапват сланина и пръжки, но съветва в никакъв случай да не се прекалява с тях, за да се избегнат нежелани срещи с него и екипа му.
През март хората вече могат да опитат диети, но само ако килограмите надвишават ръста
За мъжете това означава последните две цифри от височината да са равни на теглото им, а за жените от последните две цифри от височината трябва да се извади 10, за да се получат килограмите на нормалното телосложение. За хора, които са програмирани да имат наднормено тегло, ограничаването на храната трябва да продължи с месеци, като най-важното е да се спре приемът на сладките лакомства, на бял хляб и в ежедневието им да има повече движение. Изчислено е, че един нормален човек на средна възраст, без физически труд, трябва да приема между 1800 и 1900 калории. Всяко натрупване над това количество се лепи по корема на мъжа и по ханша на жената, предупреждава диетологът.