28-годишна медицинска сестра ще се изправи пред съда след няколко седмици заради немарливо изпълнение на служебните си задължения, с което причинила смъртта на жена от Сливенско.
Случаят е от 29 юни 2013 година. Ден по-рано пациентката, на около 65 години, постъпила в болницата за операция. Извадили й камък от уретера и след успешната интервенция жената останала в урологичното отделение. Макар всичко да изглеждало наред след вечерната визитация, около 1-2 часа през нощта пациентката започнала да се оплаква, че й е лошо и не може да диша. Сестрата премерила кръвното на жената, дала й вода, но не направила най-важното - да уведоми за влошеното състояние на пациентката дежурния лекар. След като не се подобрила, тя започнала на звъни на сина си и дъщеря си, при които била на гости.
Към 8 сутринта вече получила лекарска помощ и била преместена в интензивното отделение. Оказало се, че оплакванията й се дължали на започнал инфаркт. Въпреки мерките, които били взети постфактум, жената починала от острия инфаркт в обедните часове.
Според прокуратурата вина за смъртта й носи медицинската сестра, която не е предприела адекватни мерки за предотвратяване на фаталния изход. Ако бъде призната за виновна от съда, младата жена я чака наказание лишаване от свобода до пет години.