„Аз болен коледар не съм виждал! А вие?!“ - с тези думи единият от Ивайловците в ивановската коледарска дружина свали ямурлука, нави крачолите на панталоните и пристъпи в ледените води на река Лом край старото село Иваново. С песни и наричания коледарите, които в нощта на Рождество обиколиха всички къщи в селото, за да отправят своите пожелания за здраве, благополучие и берекет, вчера слязоха до брега на реката, за да спазят още една свято тачена в Иваново традиция - къпането на Царя на коледарите.
Тази година къпането малко се забави, тъй като тазгодишният „цар“ - 25-годишният Ивайло Добрев, беше отишъл на работа. Но тъй като народният обичай е закон, младежът все пак успя да се освободи от задълженията си и в движение наметна вълнения ямурлук. Стройният мъжки хор запя „Стани нине, господине“ и, потропвайки с криваците, украсени с везани кърпи и китки чимшир, вързани с червен вълнен конец, застанаха на брега. Там те отново изредиха традиционните пожелания с рефрена „Да бъде!“, като накрая „царят“ пожела здраве, берекет, щастие и любов за цялото село Иваново през годината.
С възгласа „Именик на именик да бъде!“ единият Ивайло зачерпи с шепи от ледената речна вода и обля адаша-“цар“. След това наплиска младите мъже, които веднага след това побързаха да пуснат по кръга менчето, пълно с червено вино. От него отпиха всички, с изключение на най-младия коледар - 13-годишния Стилиян Билчев, който за първи път се присъединява към батковците, но знае всички песни и наричания.
Закачките и веселите подмятания продължиха, като се чуваха изречения от рода на „Ама и коледар вода да пие също не съм виждал“. Възрастният бай Стоян, който се похвали, че знаел 500 народни песни, току подтичваше покрай дружината с надеждата като подхване песен, да я запеят всички. А в това време коледарите обсъждаха идеята на бай Генчо, който има богат опит в ивановските народни традиции. Догодина трябва да възстановим и хвърлянето на кръста в реката, както беше преди пет-шест години, каза бай Генчо. И добави: „И след като извадят кръста, ще направим едно хоро насред Лома“. Ще се хване който може - то не е за всеки, додаде мъжът, който призна, че самият той всяка година вечерта на Йордановден слиза до реката да се изкъпе в ледените й води.