В един от най-мразовитите дни досега - навръх Ивановден, коледарската група в Иваново се събра отново, за да спази една от традициите в селото: къпането на новия Цар на коледарите. Дузината млади ивановчани отидоха на брега на реката и там с викове, смехове и закачки окъпаха Ивайло Ангелов, който по коледните празници бе избран за новия цар на дружината. Коледарската група е от 15 души, но някои бяха болни и не можаха да се включат в красивия ритуал, обясни председателката на настоятелството на читалище „Христо Ботев“ в Иваново Мая Николова. 
В нощта на Бъдни вечер, когато коледарите обиколиха цялото Иваново с благослов и наричания за здраве и берекет на неговите жители, момчетата събраха около 600 лева. Половината от тях на Ивановден те дариха на своя съселянин Валентин Йосифов. С тях Валентин ще купи дърва и въглища за дома си, в който мъжът отглежда самичък своите пет деца, четири от които - две момичета и две момчета, са непълнолетни, най-голямото е в седми клас, а най-малкото момченце ходи на детска градина.
Друга част от събраните средства коледарите предоставят на читалището, към което е сформирана тяхната група, за да се купят с тях нови книги. С останалите пари младите ивановчани си направиха почерпка с много песни и закачки. 
На Богоявление миналия петък в Иваново не се проведе ритуалът по хвърлянето на кръста във водата. Още от предната вечер снегът и виелиците затрупаха пътя до нашето село и на Йордановден тук не можаха да стигнат нито свещеникът от Русе, нито лекарят, който трябва да присъства на ритуала, каза Мая Николова. В селото, което е общински център, се надяват на 19 януари, когато се отбелязва Богоявление по стар стил, все пак хвърлянето на разпятието да се осъществи и някой от подготвилите се за скачане в ледените води на Лома мъже да го извади.