Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна година на сингъл с труден успех над 31-ия в света Жереми Шарди с 3:6, 6:4, 7:6(8). Срещата бе от втория кръг на турнира в Бризбейн и продължи 2 часа и 29 минути.

Французинът измъчи максимално Григор, а българинът явно още не бе навлязъл във върхова форма. Първият сет той допусна два пробива, а в останалите два с много усилия успя да стигне до успех. Решителната част бе решена в тайбрек, който бе изключително драматичен и премина през редица обрати. Хасковлията поведе с 4:1, стигна се обаче до два мачбола в полза на Шарди, които бяха спасени. Впоследствие Григор пропиля две точки за затваряне на мача, но успя при третата.

С победата Димитров си осигури 12 990 долара от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста. Следващият съперник на българина е Мартин Клижан от Словакия, който обърна Александър Долгополов с 1:6, 7:6(6), 7:6 (7).

Първи сет
Григор Димитров започна колебливо първия сет и позволи равенство при подаването си. При 40:40 той показа силата си от сервис и с два аса приключи гейма. Българският тенисист бе близо до пробив, но вместо това Шарди успя да стигне до равенство и впоследствие да спечели подаването си. Гришо отново излезе напред, но оттук започнаха проблемите му.

Шарди взе подаването си на 0, а в следващия гейм стигна и до пробив. Двамата спечелиха подаванията си до 3:5, и тогава се стигна до нов пробив, който затвори сета – 3:6.

Втори сет
Вторият сет започна с възможност за пробив за Гришо, но Шарди удържа и излезе напред. Двамата тенисисти действаха добре при своите подавания и до 4:4 не се стигна до пробив. Тогава Димитров дръпна с 40:0 при подаване на французина, но позволи изравняване. Следващите две разигравания обаче бяха в полза на хасковлията и пробивът бе налице.

Григор застана на сервис, но набързо изостана с 15:40. Първата ни ракета обаче показа концентрация в решителните моменти и спаси възможностите за пробив. Последваха два добри сервиса и спечелен гейм, с което и сета – 6:4.

Трети сет
Решителният сет премина без пробиви. Още при първото подаване на Шарди Димитров имаше на четири пъти възможност да вземе сервиса на съперника си, но французинът показа качества и успя да се спаси от пробив. При 4:4 Гришо отново имаше възможност на два пъти да пробие съперника си, но отново не успя и постепенно се стигна до тайбрек. В него хасковлията дръпна с 4:1, но позволи изравняване. Шарди успя да поведе с 6:5 и сервира за спечелване на мача. Точно в този момент той направи двойна грешка, което остави Димитров в мача. Българският тенисист поведе със 7:6, но сгреши при разиграването след сервиса си – 7:7. Последва ново равенство – 8:8, след което Григор успя да направи минипробив и да сервира за мача. Този път българин успя, което му донесе и успеха в срещата – 10:8 в тайбрека и 7:6 в сета.