Даниил Медведев е новият шампион на Откритото първенство на САЩ по тенис! Руснакът триумфира по категоричен начин във финала срещу световния номер 1 Новак Джокович. За сърбинът тази загуба със сигурност е изключително болезнена, тъй като при успех щеше да се превърне в първия тенисист от 52 години насам, който печели календарен Голям шлем - титлите от Откритото първенство на Австралия, "Уимбълдън", "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ в един сезон.

Джокович не успя по никакъв начин да се противопостави на Медведев, който триумфира за първи път на един от най-важните 4 турнира за годината. Руснакът победи без особени проблеми с 6:4, 6:4,6:4.

Медведев демонстрира стабилна игра, а явно големите очаквания пречеха на сърбина, който така и не намери начин да бъде на нивото на опонента си. Шампионът успя и в трите сета да осъществи ранни пробиви и не позволи на Ноле да играе на познатото ниво и да взима сетове при противников сервис, освен в последния сет. 

Победата беше четвърта за Медведев над Джокович. Мачът в Ню Йорк пък е деветият помежду им. 

Ако беше спечелил титлата, Ноле щеше да се превърне в най-успешния тенисист в историята. В момента той остава с 20 титли от Големия шлем, като толкова имат и Рафаел Надал, и Роджър Федерер. 

За Медведев това беше трети финал на важните надпревари. През 2019 г. в Ню Йорк той загуби от Рафаел Надал, а в началото на 2021 г. не успя да победи Джокович в Мелбърн. 

Въпреки триумфа руснакът няма да измести своя съперник от лидерското място в ранглистата, която ще бъде обновена на 13 септември.