Непроучени стени и кула на римската крепост Сексагинта Приста са засегнати при строителството на оградата на Военния клуб, съобщи директорът на Русенския исторически музей Николай Ненов.
Строителната фирма е предприела нерегламентирани действия, тъй като е навлязла на дълбочина повече от метър, на ширина - два метра, и на дължина - 40 метра. По този начин е засегнала културни пластове на територията на римската крепост, които към момента не са изследвани, обясни той.
„Има изричен протокол на министъра на културата от 2007 г., който указва границите и начините на ползване, включително и строителство на Сексагинта Приста, която засяга централната градска част на Русе.     
В случая улица „Одрин“ - там, където е Военният клуб, е сърцето на Сексагинта Приста и без археолог е невъзможно да се предприеме строителство“, посочи Николай Ненов.
Строителството е спряно с помощта на Община Русе, а директорът на музея е написал писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, който ще свика комисия. Тя трябва да разпореди какво ще се случи оттук нататък.
„По всяка вероятност ще трябва да се направят археологически проучвания на разкритите пластове“, каза Ненов.
Той информира, че в част от изхвърления материал е намерен жертвеник от III век. Любопитното е, че по-късно той е използван през IV век при реконструкция на Сексагинта Приста. По него има надпис на два реда.
„По жертвеника има напластяване от хоросан, което показва вграждането му в стената“, обясни Ненов и допълни, че тепърва ще се установяват щетите.