Две млади момчета вилнеят през последните два месеца в кварталите „Здравец Изток“ и „Здравец Север“. Това е една от хипотезите на полицията след последния голям удар, при който очевидец е забелязал младежите.
Бандата вече има в актива си 19 удара, някои от които са много болезнени. Сред тях е и последният им обир в блок на улица „Никола Петков“ в „Здравец Север“, откъдето са взети 11 000 лева, 1300 евро и златни накити.
Съсед на пострадалите е видял двамата пред атакувания апартамент, но не им обърнал внимание и не сигнализирал полицията. При забелязване на подозрителни непознати хората не трябва да са безразлични, защото утре някой може да набележи техния дом. Ако чуят чупене на брави, станат свидели на кражба или дори само на съмнително поведение, най-добре е гражданите да подават сигнали на тел.112 и да се опитат да запомнят колкото може повече детайли за физиономиите, дрехите или колите на крадците, призова зам.-директорът на Областната дирекция на МВР Теодор Атанасов.
Той призова за повишено внимание по празниците, когато доста хора отиват на почивка и жилищата им стават удобни мишени за престъпници.
Другият съвет на Теодор Атанасов е да не се публикуват във Фейсбук снимки и статуси от избраните за почивка места, защото крадците наблюдават социалната мрежа и стопаните може сами да ги „поканят“ в домовете си.
Традиционно трябва да се внимава и в магазините и големите търговски центрове, където прилично облечени джебчийки дебнат за оставени без надзор чанти или за улисани в покупки хора и неусетно измъкват парите им.
От 20 декември до 5 януари миналата година в града са станали 70 домови и джебчийски кражби, като 23 от тях са разкрити, сочи статистиката на полицията.