2014 беше тежка, напрегната, изпълнена с много предизвикателства. Това беше годината на реалните действия, трудна, но силна. Така характеризира отиващата си година кметът Пламен Стоилов и допълни, че това, което се случи през 2014, не се е случвало повече от 30-40 години и е доста значимо. Открихме три детски градини, реконструираният онкологичен център с модерна апаратура, реконструираният и по нов начин подреден музей, а може би най-знаковото събитие беше откриването на Екомузея, каза Стоилов. Като показател за случващото се в града той определи четирите награди на русенски сгради в конкурса „Сграда на годината“, като посочи, че три от тях са чисто нови и построени през 2014. Много важно беше успешното финализиране на всички процедури по проекта за интегриран градски транспорт, а пробивът „Кауфланд“ и реконструкцията на Кръговото са два от инфраструктурните проекти, които заедно със Спортната зала тотално ще променят визията на центъра, посочи той и допълни, че въпреки метереологичните условия с много високо темпо върви и довършването на бул. „Тутракан“.
„Очакваме 2015-а да е годината на пълната промяна, когато ще бъдат финализирани всички проекти. Оптимист съм, защото ще имаме уникална инфраструктура, уникални дадености. На 3 март ще бъде открит и музеят на Баба Тонка. Надявам се да стартира реконструкцията на Русенски Лом на стойност 22 млн. евро и проектът за канализация в Средна Кула и Долапите за 42 млн. лв. Ако тези два проекта се случат, ще надхвърлим много това, което поехме като ангажимент от 100 млн. евро“, коментира Стоилов.
Той не пропусна да благодари на русенци за тяхната активна гражданска позиция. „Те ни помагат в благоустрояването на града, защото това, което те подават като сигнали, при нас се залага и реагираме, за да може да сведем до минимум дразнителите, които вгорчават настроението на русенци“, каза Стоилов.