Светлана Ангелова е трети мандат народен представител от ГЕРБ-Русе. Ангелова е финансист по професия и с опит в социалната сфера. Тя е един от заместниците на председателя на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание.

- Г-жо Ангелова, преди дни стана ясно, че осигурените граждани, родени след 31 декември 1959 г., могат да избират къде да отиват парите им за т.нар. втора пенсия. Какво наложи спешното въвеждане на тази промяна, за която нямаше дори намек преди обявявяването й?
- Това не е фундаментална промяна. Ние не променяме модела на пенсионната система, въведен през 2000 г. В случая даваме право на избор на тези лица, които са родени след 31 декември 1959 г., къде да се осигуряват и откъде да си получават пенсията, когато дойде време да се пенсионират - дали изцяло от Държавното обществено осигуряване /ДОО/, или от ДОО и допълнена от универсален пенсионен фонд. Няма нищо по-демократично и либерално да дадеш на хората сами да направят своя избор. Нека да припомня, че през 2000 г., когато се въведе вторият стълб за родените след 1959 г., същите нямаха избор. Искат - не искат бяха задължени тогава да изберат универсален пенсионен фонд и да внасят вноски за втора пенсия.
- Посочено беше, че изборът дали парите за старини ще се трупат в НОИ, или в частен пенсионен фонд, може да се направи само веднъж. Не е ли това закрепостяване и не ограничава ли еднократната възможност за промяна на правото на всеки да се пренасочва там, където смята за най-изгодно за него?
- Защо да е закрепостяване?! В другите държави - Чехия, Полша и Унгария, които постъпиха по същия начин, има срок от 2-3 месеца, в който лицата трябва да могат да предприемат тази стъпка. Докато у нас ние не предвиждаме такъв срок. В ДОО сметката е обща, там няма индивидуални партиди. Въпреки това в началото на новата година ще направим всичко възможно, за да може изборът да не е еднократен и ако човек е предпочел НОИ, но след това е размислил, да може след това да се върне обратно в частния фонд.
- Кога ще започне процесът и как практически човек може да премине към НОИ от фонда, който използва? При кого първо трябва да подаде документи например и как ще протича цялата процедура? Има ли срокове и специфични изисквания за това?
- Редът, сроковете и начина се определят от акт на Министерски съвет. Това практически няма как да стане веднага от 1 януари, защото е необходимо технологично време за изработване и приемането на подзаконовите нормативни документи, в които детайлно ще бъде описана процедурата.
- Не се ли опасявате, че това ще предизвика смут у хората и редене на поредните опашки?
- Тук трябва да подчертая, че трябва да успокоим българските граждани. Няма нищо притеснително и смущаващо. И всякакви спекулации за национализация и, видите ли, че масово ще почнат да си теглят парите от частните пенсионни фондове, са груби спекулации, които целят да уплашат хората и да създадат напрежение. Не трябва да се създава смут и паника у хората, а да им се обяснява точно и честно за какво става въпрос. Крайно време е българските граждани да се информират за правата си. Голяма част от осигурените лица не знаят, че се осигуряват във втория стълб. Около 30-40% пък не знаят пенсионния си фонд.
- Смятате ли, че доброволните фондове ще оцелеят? Тази радикална промяна на правилата няма ли да се приеме като лош сигнал от инвеститорите - вътрешни и външни?
- Сега частните пенсионни фондове ще имат възможност да излязат и убедят хората да не си теглят парите от тях. Не задължаваме никой насила да си прехвърля натрупаните средства. Това е доброволен акт. Който иска, може да се осигурява по сега действащия режим. Сега е времето частните фондове да кажат как управляват парите на осигурените, каква доходност имат, къде инвестират нашите пари.
- Ако осигурен гражданин предпочете да остане с партида в частен пенсионен фонд, трябва ли изрично да потвърди това по някакъв начин? Вярно ли е, че ако не потвърди избора си, НОИ автоматично ще вземе парите му? А какво очаква хората, които тепърва през 2015 година ще започнат работа?
- Ако лицето се е осигурявало досега в универсален пенсионен фонд и реши да остане там, няма нужда да предприема някакви действия. За тези, които за първи път постъпват на работа, в едногодишен срок трябва еднократно да изберат дали да се осигуряват в универсален пенсионен фонд /УПФ/. В случай че не подадат заявление за осигуряване в УПФ в едногодишен срок, осигуряването остава в НОИ.
- Какво ще се случи с досега спестените пари за втора пенсия в частните фондове, след като много от тях са инвестирани в ценни книжа и други активи?
- Няма проблеми. Частните пенсионни фондове разполагат с около 8 млрд. лева, от които 6.5 млрд. лева са в универсалните пенсионни фондове, а останалите в професионалните. От тези пари 1.2 млрд. лв. са налични под формата на банкови депозити, другата част са инвестирани в български и чуждестранни ценни книжа във взаимни фондове, т.е. ликвидност има и няма повод за притеснение.
- Чуха се мнения, че държавата има нужда от пари и затова търси начини да налее допълнителен финансов ресурс отнякъде и затова властта прибегна до това предложение. Това ли е всъщност причината за предвижданата промяна?
- Това са спекулации. Няма как да предположим колко български граждани ще си изтеглят средствата по партидите и ще ги внесат в Държавното обществено осигуряване. Няма как да направим такива сметки и прогнози, защото поведението на хората е непредвидимо. Освен това всеки има различна сума, натрупана по индивидуалната си партида. Не може да знаем предварително точно кои хора ще решат да прехвърлят парите си в държавния фонд и каква ще е общата сума, която ще отиде в НОИ.
- Стана ясно, че срокът за промяна на фонда е една година. Не е ли това твърде кратък период, което буди подозрения за прибързаност?
- Една година е достатъчен срок за тези, които за първи път започват работа, да направят своя свободен информиран избор на осигуряване. А за тези, които са се осигурявали досега - няма срок. Това може да бъде направено еднократно до деня преди пенсионирането.
- Коментира се, че по-изгодно е да се предпочетат частните фондове заради доходността на личните партиди, която достига 7%. Според вас кой е по-добрият избор и какво бихте посъветвали осигурените хора?
- Не трябва да се бърза. Има достатъчно време всеки един от нас да се информира и да направи своя избор. Що се отнася до мен, на този етап аз няма да предприема действия за прехвърляне на средствата ми в НОИ. Ще предпочета сегашния модел.