На Международния форум за изявени сладкари „Cake Artist World“ Светлана Александрова от Русе получи сребърен медал и покана за членство в корпорацията, която организира тези състезания за сръчност и фантазия.
За да разберем какво означава това признание обаче, трябва да надникнем в работилницата на Светла - там, където красотата се стреми към съвършенството и всичко се ражда между пръстите на майсторката. 
„По професия съм фризьорка и имах хоби да изработвам букети от бонбони. Когато в интернет попаднах на цветя от захарно тесто, си казах „това е моето!“ - толкова впечатляващи бяха, че исках да ги докосна, да ги направя“, разказва за началото Светла. Продължила да търси в мрежата още и още фантастични захарни фигурки и направила следващата крачка - записала се на курс.
Първият човек, който й открехнал вратата към познанието за захарното тесто, била Албена Божидарова - вече утвърдена в бранша с уменията си
Самата тя също не е сладкар по професия, но е превърнала хобито си в професионализъм. „Първият букет от захарни цветя, който направих, беше след нейн курс през 2018 г. и оттогава просто не можех да спра и всяка година преминавах по минимум две такива обучения“, казва Светла. За усъвършенстването й помогнали и курсовете на Златина Люис - българка, която вече е утвърден сладкар- декоратор в Уелс и е член на Британската гилдия по захарно изкуство. 
Трябва да видите с очите си фигурките, които прави Светлана Александрова, за да усетите, че те са... живи. От листенцата на цветята до животинчетата и веселите влакчета - всичко, до което се докосне майсторката, вече има своето собствено очарование. 
„За съжаление, захарното изкуство в България не е на нивото, на което всички ние, които го развиваме, бихме искали да бъде. Причината е едновременно финансова и естетическа - българите не оценяваме ръчната работа и финеса така, както го правят други народи и
нерядко се случва клиенти да предпочитат пластмасови фигурки върху тортата на детето пред изработените от захарно тесто шедьоври“
коментира пазарната ситуация майсторката. Разбира се, че има и от другите, които се влюбват от пръв поглед в съвършено изработените фигурки и дори след празника ги оставят да красят домовете им.
Така, с тези умения, Светлана Александрова се включила в конкурса, организиран от „Cake Artist World“ с директор Татяна Назарова. Този форум освен състезателния характер, дава възможност и за допълнително развитие на сладкарите с майсторските класове на утвърдени имена от цял свят. Ако си мислите, че за журито е важно просто фигурката да е хубава, не сте прави. В тези конкурси има строги правила и всяко отклонение от тях носи наказателни точки. Например ако фигурката излиза от подложката, ако лентата е набръчкана, ако има цепнатини, ако нещо не е в хармония, ако са използвани допълнителни инструменти и така нататък. Сложна работа, но тортата с патето на Светлана била много близо до съвършенството и това й донесло сребърния медал в категорията й при невръчен златен.
Тортата-победител, както и много други фантастични фигурки, изработени от Светлана, могат да бъдат видяни в малката сладкарничка в кв.“Здравец“
Ако бъде съхранявано правилно и при подходящи условия, захарното тесто е практически вечно. 
„Листенцата на цветята и други фини елементи „увяхват“ с времето и това се случва заради влагата“, категорична е майсторката. За да няма съмнения, трябва да кажем, че това тесто, с което се работи, не е вкусно. Радостта е само за очите, а небцето трябва да разчита на основата - там, където са блатовете и кремът. Творбите на Светла са от тесто, което е с по-голямо съдържание на палмово масло. От една страна, е меко и леко за обработка, но имало друг нюанс - ръцете на майсторката са по-топли и през цялото време се налагало да охлажда пръстите си, за да постигне желания резултат.
Оказва се, че има мода и в тортите. Все по-често хората търсят украси в интернет, избират си и поръчват торта. „Винаги казвам на клиентите си, че няма да изработя точно копие на това, което ми показват, тъй като съм дълбоко убедена, че
авторското право на колегата, който е направил тази торта, трябва да се уважава и пази
Често влизаме в полемика, ама нали било в интернет, значи е свободно, но не е така - трябва да има етика и това е причината да променям все някой детайл или композиция“, обяснява тънкостите в професията си Светлана. 
Макар че вече е получила признанието на гилдията, русенската сръчна художничка има цел - скулптура на човешка фигура от тесто, каквито правят най-големите майстори в това изкуство. 
Фигурките, които изработва Светлана Александрова, наистина „ще ти проговорят“. Как става тази магия да оживяват? Като вложиш душата си, лаконична и точна е жената, която с ръцете си вае фантазиите на децата.

Родината на захарните цветя е Англия

Първите цветя от захарно тесто се появяват в Англия в края на 19 век. Те, както и шоколадовите фигури, са били изобретени от сладкари, които преди това трябвало да украсяват кексове и торти за дворцови събития с жива растителност от цветните лехи. Естествените букети бързо изсъхвали, освен това някои цветя са били отровни, което можело да застраши живота на господарите. Така че те трябвало да намерят изход от ситуацията, която бързо се превърнала в цяло изкуство.
През 1981 г. английските почитатели на захарната флористика се обединяват в първата в страната Британска гилдия на майсторите. В съвременна Великобритания може би най-известният представител на гилдията е сладкарят Алън Дън. Неговите майсторски класове са много популярни в цял свят. Отчасти благодарение на него, сладкото изкуство се превърна в отделно и модерно хоби.
Захарното тесто е съвместно изобретение на сладкарите от много страни по света.