На източноевропейските емигранти се предлага експертна помощ за доене на системата за социални помощи във Великобритания от фирма, собственост на български бизнесмен, съобщава „Дейли мейл“. Британският вестник е направил собствено разследване с репортер под прикритие, в което се разкрива как нашенци дават съвети срещу пари относно социалната система на Острова.
Репортер на неделното издание на вестника, представяща се за новопристигнала българка, е била заснета да получава експертен съвет в агенция в Северен Лондон. Вестникът използва 25-годишната българска студентка Мария. Тя казала на служителите в „Premium Advice 4 U“ ООД, че е в страната от два месеца и работи като чистачка, получаваща заплащане в брой без да плаща данъци, но сега иска да знае какви социални помощи може да ползва.

Двете служителки Галя и Нина говорили с нея 40 минути и повечето съвети, които й дали, били в рамките на закона, но също така й казали, че можели да издадат фалшиви документи, че е чистела техните домове, за да може да кандидатства за социални помощи.

Таксата за едночасова консултация на фирмата е 20 паунда. Като собственик е посочен 37-годишният Христо Трифонов. „Дейли мейл“ посочва, че не може да се твърди, че има нещо нередно сред предлаганите услуги, които включват регистриране, попълване на документи за данъчен отчет и кандидатстване за социално осигуряване, но явно фирми като тази умело използват контролът при предоставянето на социални помощи, което всъщност е проблем на британските власти.