Това е изключително важен информационен център, който е крачка напред към адаптиране на нашата транспортна инфраструктура по Дунав към европейската. С БулРИС и летището в Щръклево Русе се оформя като един голям логистичен център на реката. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски при откриването на сградата на речната информационна система по Дунав БулРИС вчера.
Церемонията бе точно две години след първата копка, която бе направена от същия министър на 18 декември 2012 година.
Проектът се финансира с европейски средства и с пари от държавния бюджет. Системата от 13 точки в българския участък на Дунав ще обменя с капитаните на корабите по реката пълната информация за условията за плаване. Изградените 14 релейни линии я правят изключително устойчива, а 8 базови станции и една GPS станция коригират евентуалните грешки.
„Няма кмет, който да не е щастлив, когато се открива красива, знакова и емблематична сграда. След като тази година Русе получи четири приза за сгради на годината, догодина градът също ще получи приз за сграда на годината и това ще е БулРИС“, каза кметът Пламен Стоилов.
По време на официалното откриване министър Московски връчи на директора на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов официалното разрешение за ползване на сградата. На тържеството присъстваха още депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев, който има голяма заслуга за построяване на БулРИС, областният управител Стефко Бурджиев, председателят на Общинския съвет Васил  Пенчев и директори на фирми, свързани с корабоплаването по Дунав.