Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. Това бе поискано от петима от кадровиците в съдебния съвет.

Днес стана ясно, че петима членове на ВСС са поискали образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова. Това искане не е свързано със случая, по който сигнализира френският посланик, а заради забавени действия на съдийката, констатирани от Инспектората към ВСС. (В телевизионно интервю френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини в тенденциозно изпълнение на задълженията й, вкл. опит за "кражба" френска фирма, производител на вино в България. Самата Ченалова отхвърли твърденията на дипломата, а самата тя изложи и позицията си на открито изслушване пред Комисията по етика на ВСС. – бел. ред.).

Проверката по сигнала на посланика все още не е приключила, тъй като се чакат материали от прокуратурата и от Министерство на правосъдието.

Представляващият ВСС Соня Найденова каза, че дисциплинарното производство срещу Чиналова е заради нарушения на служебни задължения при срочността на актовете и такива, свързани с нарушения на етичния кодекс и уронват престижа на съдебната власт. "Има отношение и към този случай", това бе единственото, което Соня Найденова отговори на въпроса дали има връзка по случая Белведере. Тя не даде повече подробности, каза само, че на този етап са преценили, че има достатъчно информация и публична, което им дава убеденост, че могат да направят такова предложение. "Забавянето е едно от основанията", заяви тя. Срокът за приключване на дисциплинарката и състава да излезе с решение е тримесечен.