Парламентарната група на "БСП - Лява България" напусна демонстративно пленарната зала в знак на протест срещу решението на управляващото мнозинство да разглежда промени в Закона за Сметната палата без да покани в залата председателя и без дебатите да се излъчват на живо.

Поправките, внесени от ГЕРБ, предвиждат промяна в структурата на Сметната палата, която преди година бе превърната от кабинета "Орешарски" в колективен орган от девет членове. С промените ГЕРБ целят отново Сметната палата да представлява одитен орган от един председател и двама зам.-председатели.

Депутатите от БСП предложиха в залата да бъде поканена председателят на Сметната палата Лидия Руменова, която ще бъде освободена при евентуално приемане на закона на ГЕРБ за одитния орган. С гласуване управляващото мнозинство отхвърли това предложение. В резултат от БСП поискаха заседанието да се излъчва на живо по БНТ и БНР, за да видят българските граждани как процедира новото мнозинство, но и това предложение беше отхвърлено.

Поради тази причина групата на БСП обяви, че напуска залата още преди началото на дебатите по законопроекта. В пленарната зала остана само Румен Гечев, който първи взе думата и остро критикува поправките на ГЕРБ за Сметната палата, които предвиждат премахването на колективното начало.

"Освен чисто политическо решение за смяна на органа, други мотиви няма, категоричен бе Гечев. Той обърна внимание на факта, че законът е "писан на коляно" за една нощ и не са проведени никакви обсъждания. "Дори не сме подлагали на гласуване и не сме мислили за секунда, че г-н Валери Димитров (бел. ред - бившият председател на Сметната палата) няма да бъде в залата, когато правихме нашите промени, категоричен бе Гечев и попита "откъде тази наглост да бъде отстранен висш държавен служител".

Във вашия проект имате само един икономически аргумент - че ще се направи икономия, защото от девет членове, ще станат тримата, каза Гечев и попита дали по тази логика няма да е по-добре парламентът и Министерски съвет също да бъдат съставени от един човек. Палатата следи, регулира и наказва тези, които изразходват 32 млрд. лева, а вие броите разходите за химикалки на девет или трима души, каза Гечев.

Гечев повтори част от аргументите на самия председател на Сметната палата Лидия Руменова, коментирани от нея по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, където законът бе приет на първо четене. Пред народните представители от бюджетната комисия Руменова обяви, че поддържа колегиалния модел на органа, докато този законопроект на новите управляващи не дава надежди за подобно нещо. Колегията създава по-широка възможност за обективност, компетентност и възможността един одитен доклад да получи завършена оценка, каза тя.

С колективни органи се напатихме през годините, нека е ясно кой носи отговорност, защото колективната отговорност води до колективна безотговорност - ние ще подкрепим законопроекта, заяви от името на Реформаторския блок депутатът Петър Славов. Демокрацията се гради на колективни органи - такива са парламентът, Конституционният съд и други, отвърна Румен Гечев.