Обезпечено ли е финансово връщането на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" от Държавната агенция за национална сигурност към Министерство на вътрешните работи? Със своя бюджет ли се върне ГДБОП в ДАНС и има ли пари за това в проекта за бюджет за 2015 година?

Тези въпроси зададе председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов към вносителите на законопроекта за промени в Закона за МВР от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

На кръгла маса в Народното събрание вътрешният министър Веселин Вучков, зам.-министърът Красимир Ципов и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов събраха експерти в областта и неправителствени организации, за да проведат обществено обсъждане по законопроекта, който вече беше приет на първо четене в парламентарните комисии. Относно основната идея на законопроекта - връщането на ГДБОП в МВР, Попов коментира още, че не е работа на синдикатите да коментират по същество този въпрос, но се надява да не стане така, че "над БОП да е само Бог".

Един от основните мотивите на вносителите от ГЕРБ е връщането на конкурсното начало в системата, но конкурсите в МВР до този момент също бяха критикувани от Попов. Няма нищо по-добро от конкурсното начало, но с една уговорка - една приказка гласи "конкурсното начало не означава непременно конкурсен край", коментира той. Попов бе категоричен, че този афоризъм е бил валиден за цялото време, през което кариерното развитие се основаваше на конкурсно начало. На този етап синдикатите не виждат как промените ще гарантират обективността на конкурсите, които са били всичко друго, но не и обективни досега.

Валентин Попов коментира в детайли и друг спорен текст в поправките на осъдения на първа инстанция на четири години затвор Цветан Цветанов. Със сега действащия закон се ликвидира правото на органа по назначаване на прекратява служебни взаимоотношения със служители, които са придобили право на пенсия, обясни той. В поправките "Цветанов" този текст отпада и органът отново ще придобие това право, предупреди той.

По думите му, до влизането в сила на промените изготвени от предишното Народно събрание, чиято отмяна цели законопроектът на Цветанов, това право е използвано от ръководството на МВР като репресивна мярка и благодарение на него да извършвани масови съкращения. Служителите в МВР не горят от желание да се пенсионират и няма причина да се дава право на органа по назначаване да прави това, обяви Попов. Той изнесе данни, че по инициатива на самия служител случаите на пенсиониране са значително по-малко от тези, които са се случили по инициатива на органа по назначаване. Извършваха се законово масови съкращения, каза Попов и призова вносителите поне да аргументират защо връщат този текст.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР критикува и решението за отмяна на текста, който предвижда въвеждане на представителност по отношение на синдикалните организации. С поправките на предишното Народното събрание се въведе изискване към синдикалните организации, че за участват в Съвета за социално партньорство в МВР, в тях трябва да членуват поне 5% от служителите в МВР. Този принцип е залегнал както в кодекса на труда, така и в самото Народно събрание, където има 4% праг, каза Попов и призова да не призовават синдикати с 5 члена с такива с 5000 члена.