Канадската компания Блекбери уволни певицата и композиторка Алиша Кийс, която преди една година беше назначена за неин творчески директор.

На 30 януари 2013 г. компанията обяви сериозни промени, включително смени старото си име RIM, за да се свързва по-ясно с най-известния си продукт Блекбери. Освен това бяха представени два нови смартфона, единият от които без клавиатура, прекъсвайки традициите на компанията. А главният изпълнителен директор Торстейн Хейнс представи певицата, облечена в смокинг, като новия творчески директор на компанията.

Тогава тя чистосърдечно призна, че се е отказала от своето Блекбери заради липсата на осъвременяване, но допълни, че ще заложи на обновяването. Добрите намерения на Алиша и на компанията обаче не бяха възнаградени от пазара. В тримесечието от юли до септември бяха отчетени загуби за 4,4 млрд евро спрямо печалба в същия период на предишната година.

През второто тримесечие на 2013 г. загубите бяха за 1 млрд евро. Всичко това доведе до уволнението на Хейнс и на почти целия ръководен екип, както и на хиляда служители на по-ниските етажи.

В последно време стана модерно поп звезди да бъдат наемани за творчески директори от големи компании. Алиша Кийс тръгна по стъпките на Лейди Гага, която беше наета от Полароид да направи дизайна на един от продуктите й, който две години по-късно все още не е видял бял свят. Уил Ай Ем от групата Блек Айд Пийс е творчески директор на компанията Интел, която се занимава с производство на чипове.

Само преди пет години Блекбери държеше 70% от пазара, а сега има дял от едва 5% и 3,5% от трафика.