Изпадналият в затруднение производител на смартфони Блекбери обмисля "стратегически алтернативи", включително възможността за продажба на компанията.

Канадската фирма информира, че е създала комитет, който да обмисли "възможни съвместни дружества, стратегически партньорства или съюзи, продажба на компанията и други възможни транзакции". Съобщението идва на фона на маргинализирането на Блекбери на пазара на смартфони, доминиран от производители, използващи операционната система Андроид на Гугъл, и от iPhone на Епъл.

В съобщението на Блекбери се казва, че комитетът ще потърси начини "за увеличаване на стойността и разширяване на мащаба", които да помогнат за разпространението на продуктите й, основани на новата платформа Блекбери 10. "Продължаваме да виждаме прекрасни дългосрочни перспективи за Блекбери 10, имаме изключителна технология, която клиентите приемат, имаме силен баланс и сме доволни от постигнатия напредък в нашия преход", заяви президентът и генерален директор на компанията Торстен Хейнс.

Изследване на IDC установи, че делът на Блекбери на световния пазар е намалял с 3,7% през второто тримесечие, най-ниското ниво от началото на воденето на статистика, а делът на Андроид възлиза на близо 80%.