70-годишен българин от Асеновград измисли уникална йога система, която според него може да удължи човешкия живот до 180 години, съобщи bTV. Бай Дамян твърди, че е съумял чрез нея да излекува цяла дузина свои заболявания само с правилно дишане и редовни физически упражнения.

На 45-годишна възраст Дамян Глуховски бил полуинвалид - страдал от множество тежки заболявания. Отчаян от факта, че медицината не може да му помогне, бившият агроном решава да вземе здравето си в свои ръце. Хрумва му да се пребори с дископатията, като заздрави мускулите на корема и гърба си с коремни преси и въртене на кръста.

„Съставих си специални упражнения за кръста и за корема и се опитвах да ги правя дотолкова, доколкото мога. Болките бяха ужасни, плакал съм със сълзи, но продължавах упорито, постоянно и постепенно. Напредвах бавно, като в края на първата година получих някакво облекчение. На втората то беше още по-голямо", разказва той.

С течение на времето елементарните на пръв поглед упражнения се превръщат в безотказна лечебна практика, с която Глуховски възстановява своите болни органи. „Коремните преси и въртенето в кръста помагат най-напред на гръбначния стълб. Това е нещо като масаж на всичките вътрешни органи", убеден е пенсионерът.

Година след година Дамян става все по-издържлив и по-добър в упражненията. Постепенно коремните преси прерастват в медитация и специфично йогийско дишане по система, измислена от самия него, която той нарича „българска динамична йога". Тя се състои от 12 златни упражнения - коремни преси, въртене в кръста, клякания. „Абсолютни всички упражнения са стари, но не и същите, защото съм ги превърнал в дихателни упражнения", обяснява той.

Четвърт век по-късно бившият агроном е здрав като бик и е в състояние да направи няколкостотин коремни преси и лицеви опори без прекъсване. Днес той е неофициален световен рекордьор по скоростно изпълнение на коремни преси: „През 2012-а постигнах нещо невероятно - за 46 минути и 20 секунди направих 719 коремни преси. Фактически съм вдигнал 30 тона на един метър".

Асеновградчанинът е убеден, че всеки човек може да доживее до 180 години, ако редовно изпълнява българската динамична йога и пие достатъчно вода. Коремните преси, въртенето на кръста и лицевите опори на парапет възвърнали мъжката сила на 70-годишния пенсионер и днес той демонстрира физически показатели на 25-годишен младеж. „Потентността не само че се възстановява, но и става още по-добра", твърди той.

През 2014 г. Бай Дамян има намерението да атакува официалните рекорди в книгата на Гинес за скоростно изпълнение на коремни преси.